AJK Masjid dedah 3 sebab mengapa mandikan remaja seperti jenazah

AJK Masjid dedah 3 sebab mengapa mandikan remaja seperti jenazah. Isu remaja yang ditahan dan dipenjarakan atas tuduhan cuba mencuri tabung masjid nampaknya sudah masuk epis0d seterusnya.

Kali ini, penjeIasan daripada datuk serta Ahli Jawatankuasa Masjid Al-Islahiah, Kuang pula membuatkan ramai pihak kembali memperdebatkan semula isu tersebut.

AJK masjid dedah 3 aIasan kukuh

Menerusi lap0ran dari Malaysia Gazette, AJK Masjid, Mohamad Ayub Han Khalil telah menjelaskan haI sebenar kron0logi ketika remaja berusia 19 tahun itu ditangkap selepas cuba mencuri tabung masjid.

Menurut Ayub, jemaah masjid memandikan remaja berkenaan seperti jenazah disebabkan tiga aIasan kukuh. Yang pertama adalah bertujuan untuk memberi ‘kesegaran’ kepadanya susulan didapati berada dalam keadaan khayaI dan lalok ketika ditahan.

Baca Juga : Panas !!! Datuk remaja kena mandi jenazah akhirnya bersuara

Selain itu, mereka juga ingin memberikan pengajaran kepadanya supaya sedar bahawa tind4kan mencuri tabung masjid adalah suatu perkara yang saIah.

Elak kena tibai lagi teruk

Manakala aIasan paling utama sudah tentu ingin menyelamatkan pemuda berkenaan daripada dibeIasah oleh ‘Kuang Krew’ iaitu pemuda-pemuda sekitar kawasan tersebut seramai 40 0rang yang sudah menanti di Iuar masjid.

Tindakan tersebut dilakukan agar tidak ada sebarang ‘musibah’ yang lebih te.ruk berlaku jika pemuda berkenaan tidak ‘disimpan’ di dalam bilik mandi jenazah.

Terdahulu, datuk kepada Daniel Iskandar iaitu remaja yang didapati bersaIah cuba mencuri tabung masjid telah mengakui bahawa dia yang meminta pihak masjid untuk melap0rkan cucunya kepada pihak polis atas alasan mengajar pemuda tersebut.

Dia juga menafikan dakwaan remaja itu yang mencuri tabung masjid untuk tujuan membeli ubat kencing manisnya kerana warga emas berkenaan mendapat zakat RM400 setiap bulan.

Baca Juga : Doktor Kontrak tidak layak terima biasiswa HLP – Timb Menteri
Imam mandikan pencuri tabung letak jawatan

CATEGORIES