Akhirnya Zafrul mengaku PN kena berhutang, benarlah kata-kata PH sebelum ini

Akhirnya Zafrul mengaku PN kena berhutang, benarlah kata-kata PH sebelum ini

Bon Samurai anyone? Accounting ni hebat mana pun bekas banker pusing kena bentang juga result dia. Lepas tu yang nak di bentang tu bukan level lebai PAS yang mudah berpuas hati. So memang betul PH kata duit tak cukup, even menteri kewangan PN sendiri kata hutang akan jadi dua kali ganda.

Unjuran hutang sahaja sudah RM111.7 bilion bagi tahun 2020, tu yang dia tak boleh jawap (Tengku Zafrul menjawab “We will be looking into the eco-system…) soalan pemberita bila tanya source fund. Kat luar parlimen bolehla awak gebang sana sini.

Dalam parlimen kalau tipu boleh di kira hina parlimen.

Tapi depan Reuters tak boleh nak pusing akhirnya mengaku yang PN akan berhutang untuk tampung pakej Covid yang beratus-ratus billion. Perangai PN ni sebijik macam orang melayu, leret aje kad credit beli barang-barang mewah. Nak iphone11? Swipe, nak makan hotel shereton, swipe, nak laptop Alienware, swipe. End of the month gagau hanya mampu bayar minimum credit card. Lepas tu bila kereta kena tarik, salahkan Cina DAP.

Ini sebab kita jadi rakyat kena cerdik, persoal kalau benda itu salah tak kira kalau parti kita buat sekali pun.

Ingat bila jumlah hutang dah lebih dari 111.7billion, ia automatiknya lebih 55% dari KDNK yang dibenarkan jadi kalau nak naikkan aras tersebut, cuba teka nak kena buat kat mana tuan-tuan?

PARLIMEN JUGA, bukan depan TV!

Sumber: