Azmin, Zuraida, Rina dan Hamzah gugur dari jawatan Menteri ?

Azmin, Zuraida, Rina dan Hamzah gugur dari jawatan Menteri ?

Azmin, Zuraida, Rina dan Hamzah gugur dari jawatan Menteri..Benarkah Azmin Ali, Zuraida Kamaruddin dan Rina Harun digugrkan manakala Hamzah Zainuddin bertukar portfolio?

Setakat ini tiada kesahihan mengenai perkara tersebut namun sebuah portal melaporkan kabinet akan di rombak bagi mengekalkan sokongan rakyat.

Prestasi nama-nama yang dikatakan akan gugur jelas satu percaturan untuk meredakan kemarahan rakyat kepada kerajaan kerana kegagalan menteri itu sendiri.

Banjir yang melanda beberapa negeri juga telah membuka ruang kritikan rakyat terhadap nama-nama tersebut. Ada menteri dihalau oleh mangsa banjir sendiri malah ada pula perlakuan menteri disiarkan dalam siaran luar negara.

Penilaian terhadap keberkesanan menteri yang mempunyai portfolio masing-masing dikatakan gagal membantu rakyat ketika mereka memerlukan. Tidak dapat tidak mereka harus ‘pergi’ dari senarai kabinet.

Ini bagi membolehkan ‘nafas baru’ dilantik ke jawatan yang akan kosong dan sekurangnya rakyat akan kembali memberi kepercayaan kepada kerajaan kerana berani berbuat demikian.

Rakyat sudah letih dengan permainan politik dan mahu perubahan yang lebih baik untuk menjamin satu kabinet yang lebih mantap sehingga tamat mandat Pru14 atau sehingga parlimen dibubarkan.

menteri

Perlu diingatkan nama-nama tersenarai juga merupakan ‘warisan’ kerajaan Pakatan Harapan dan Perikatan Nasional yang gagal namun atas nama politik, mereka diberikan ruang dan peluang dalam kabinet.

Rakyat memerhati dan mahu perubahan.

Difahamkan rombakan Kabinet itu mungkin berlaku seawal bulan depan walaupun satu sumber dalaman Umno berkata rombakan barisan anggota Kabinet tersebut tidak akan dilaksanakan secara besar-besaran.

Bagaimanapun tumpuan akan diberikan kepada Bersatu, menteri dan timbalan menteri dari Perikatan Nasional (PN).

Sebarang perubahan dari sudut keseimbangan parti-parti dalam Kabinet ketika ini perlu memastikan gabungan kerajaan itu tetap utuh walaupun perbalahan dan serangan terus berlaku terutamanya antara Umno dan Bersatu.

BACA JUga:

Penggali kubur terkejut jumpa harta karun peninggalan kerajaan kuno
15,899 laporan polis diterima di Shah Alam berkaitan banjir
Mangsa banjir rasa bertuah dapat tangkap ikan kelah merah bernilai lebih RM3 ribu

CATEGORIES