Balik raya: Jangan persoal kenapa lebih suka duduk homestay dari rumah mak sendiri

Balik raya: Jangan persoal kenapa lebih suka duduk homestay dari rumah mak sendiri

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Balik raya: Jangan persoal kenapa lebih suka duduk homestay dari rumah mak sendiri selamat hari raya takbir raya bunga raya hari raya 2021 lagu raya raya and the last dragon raya haji 2021 selamat hari raya aidilfitri raya 2021 hari raya haji 2021[/bg_collapse]

 

Balik raya: Jangan persoal kenapa lebih suka duduk homestay dari rumah mak sendiri. Subuh selepas hari raya, saya menyapa seorang jiran yg bersolat jemaah subuh bersama saya,

“Anak cucu ramai balik,penuh rumah agaknya, Mak Lang.” Dia membalas,”Mak Lang dah siap awal,Mak Lang dah tempah homestay. Mak Lang suruh yang lelaki tidur di homestay,tinggal anak isteri saja di rumah Mak Lang. Bimbang balik beraya buat dosa,dosa melihat aurat ipar lamai, sepupu,biras.”

Cerita balik raya dikampung memang seronok tetapi hakikatnya mudah terpalit dosa jika tidak dirancang.Apa tidaknya bila beberapa keluarga berhimpun dlm satu rumah,tidur bergelimpang hingga ruang tamu kerana tak cukup bilik,akan berlakulah penampakan aurat ipar, sepupu,biras dsbnya masa tidur,keluar bilik mandi,masa menyusu badan. Kalau dah tidur,tetaplah terbuka aurat.

Paling resah adalah wanita yg kena berbungkus 24 jam kerana sentiasa ada orang yg bukan mahram diselilingnya, rimas, panas. Ditambah pula beratur dibilik mandi. Inilah cerita tidak seronok balik kampung beraya yg tidak terzahirkan kerana nak jaga hati banyak pihak, tetapi wanita yg solehah tetap berkorban demi menjaga hati suami dan mentua serta ipar.

Namun suami yg perihatin dan mentua yg mengambil berat sepatutnya mengambilkira persediaan menyambut kepulangan anak cucu dan menantu agar berhimpun untuk beraya tidak terpalit dosa.

Suami yg perihatin sepatutnya mengambilkira untuk tetap menyembunyi aurat isteri, meringankan pengorbanan kena berbungkus 24 jam.

Balik raya: Jangan persoal kenapa lebih suka duduk homestay dari rumah mak sendiri

Tindakan Mak Lang itu adalah sesuatu yg betul. Zaman dulu dimana masalah aurat tidak diberi penekanan, hal ini diremehkan. Tetapi pada kita yg sentiasa menjaga aurat,jangan diambilmudah bila beraya bersama ipar lamai, sepupu, biras kerana hukum aurat tidak berubah dlm situasi apa pun. Nak jaga hati emak dan mentua,bukan bermakna boleh main cincai dlm masalah aurat, boleh lebih kurang, biar tidur bersesak, terselak sana sini, asal boleh tidur.

Pemisahan lelaki wanita yg bukan mahram tetap kena berlaku dan diutamakan dari soal kekeluargaan. Maka menyedia ruang pemisahan ini wajib atau mengasing dg menyewa homestay atau hotel, walaupun belanja tinggi tetapi itu lebih baik dari sekali terpandang aurat ipar atau sepupu atau yg lain yg bukan mahram. Bukan sahaja bila balik beraya, bahkan bila berkampung kerana kenduri kendara.

Jangan ambil mudah soal aurat, kasihanilah isteri anda dan anak dara anda, kerana suami juga tetap terseret jika aurat isterinya terdedah jika dia tidak bersedia mengelaknya.

Kisah Tsalabah bin Abd Rahman yg terlihat betis wanita bukan mahramnya,merasa amat berdosa lalu mengasing diri ke gua hingga nabi menemuinya, adalah contoh betapa beratnya dosa melihat aurat wanita bukan muhrim(hadis ini dikatakan daif tetapi boleh jadikan teladan). Jangan balik beraya, menggendong dosa.

Jangan peduli sindiran orang yg menyebut,

“balik kampung tapi tidur homestay,hotel”,

kerana mereka mungkin tidak faham kita nak mengelak dari terbuat dosa.Selain itu faktor keperluan untuk mandi manda dan membuang air juga penting kerana itu keperluan hidup yg boleh menjejas kesihatan.

Kesimpulannya, apa juga yg kita buat, jangan kadar merancang untuk melaksanakannya, tetapi rancanglah supaya apa yg dibuat menjadi kebajikan, apa yg dibuat terelak dari dosa. Bantulah isteri anda dlm memelihara auratnya, bahkan memelihara aurat isteri itu satu kecemburuan yg mandatory, yang wajib dilaksanakan.Wallahu a’lam

BACA:

Nama dipetik dalam minit sulit Pas, ini respon Najib

Doktor sahkan Roslan Aziz hanya tinggal enam bulan lagi untuk hidup

CATEGORIES