Baru ambil alih twitter, Elon Musk nak kenakan yuran RM8 kepada pengguna

Baru ambil alih twitter Elon Musk nak kenakan yuran RM8 kepada pengguna

Baru ambil alih twitter, Elon Musk nak kenakan yuran RM8 kepada pengguna. Jutawan teknologi Amerika, Elon Musk mencadangkan pada Selasa bayaran AS$8 sebulan akan dikenakan bagi akaun ‘blue tick’ Twitter.

“Sistem semasa Twitter bagi sesiapa yang mempunyai atau tidak mempunyai tanda semak biru merupakan omong kosong. Kuasa kepada rakyat! Biru untuk $8/bulan,” tulis Musk pada platform yang dimilikinya sekarang.

Menurut Agensi Anadolu beliau berkata, yuran langganan itu “diselaraskan mengikut negara yang berkadar dengan kuasa beli.”

Pengguna akan mendapat keutamaan dalam balasan, sebutan dan carian, yang katanya penting untuk mencegah spam dan penipuan.

Pemilik tanda itu juga akan mempunyai keupayaan untuk menyiarkan video dan audio yang panjang dan hanya melihat separuh daripada iklan yang banyak disiarkan, katanya.

Baru ambil alih twitter Elon Musk nak kenakan yuran RM8 kepada pengguna

Ia juga akan mempunyai “laluan untuk melepasi paywall untuk penerbit yang bersedia bekerjasama dengan kami,” katanya dalam tweet.

Musk pada mulanya menghadapi kritikan kerana rancangannya untuk mengenakan bayaran AS$19.99 sebulan kepada pengguna untuk mendapatkan atau menyimpan akaun yang disahkan.

Pengambilalihan Twitternya telah mencetuskan perdebatan mengenai kebebasan bersuara berbanding bahaya dalam talian, dengan Musk sebelum ini mengkritik dasar kesederhanaan Twitter dan menuduh platform itu berat sebelah terhadap pandangan berhaluan kiri.

Musk belum lagi memperincikan rancangan tepat untuk visi Twitternya namun beliau dijangka melonggarkan peraturan penyederhanaan serta mengurangkan kakitangan syarikat secara menyeluruh.

BACA:

PRU15: Pimpinan PAS seru ahli sokong BN

Isteri Zamani mengamuk tuntut duit suami

Berdekah tengok gelagat kucing tidur lena walaupun badan kena simbah air

CATEGORIES