Beginilah bermulanya mesin ATM tercipta…

Beginilah bermulanya mesin ATM tercipta…

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Beginilah bermulanya mesin ATM tercipta… atm bank of america atm atm near me chase atm wells fargo atm bank of america atm near me chase atm near me wells fargo atm near me torr to atm allpoint atm[/bg_collapse]

 

Mesin juruwang automatik atau dikenali dengan nama ATM boleh disifatkan sebagai satu ciptaan paling rumit yang telah dicipta untuk memudahkan urusan harian manusia.

Pada zaman dahulu, sebelum wujudnya mesin ATM untuk kita keluarkan wang, seseorang perlu pergi ke bank untuk melakukan urusan pengeluaran duit. Apabila wujudnya mesin ATM, urusan tersebut semakin senang. Asalkan di kawasan itu terdapat kemudahan mesin ATM, kita boleh mengeluarkan wang walaupun bank sudah tutup.

PERNAHKAH ANDA TERFIKIR BAGAIMANA MESIN ATM INI DICIPTA.

Beginilah bermulanya mesin ATM tercipta... atm bank of america atm atm near me chase atm wells fargo atm bank of america atm near me chase atm near me wells fargo atm near me torr to atm allpoint atm

Ramai percaya, mesin ATM pertama merupakan hasil ciptaan seorang ahli perniagaan rakyat Amerika bernama Luther Simjian.

Sebelum itu, beliau telah mencipta mesin X-ray, kamera berfokus dan basikal untuk senaman. Tetapi ciptaan paling popular Luther Simjian ialah Bankograph iaitu sebuah mesin yang mampu menerima wang mahupun kepingan cek tanpa mengira waktu, siang ataupun malam.

Pada tahun 1960, Luther Simjian berjaya meyakinkan bank New York untuk menggunakan mesin Bankograph hasil ciptaannya.

Bagi meyakinkan para pelanggan yang duit atau cek mereka selamat, sebuah kamera microfilm diletakkan di dalam mesin Bankograph tersebut. Gambar mereka yang menggunakan mesin itu akan dirakam dalam setiap transaksi yang dilakukan untuk dijadikan sebagai bukti.

Namun, mesin tersebut tidak mendapat sambutan. Hanya pelacvr dan kaki jvdi sahaja kerap menggunakan mesin tersebut kerana mereka tidak mahu berurusan secara bersemuka dengan pegawai bank. Sambutan dingin ini telah menghalang cita-cita Luther untuk mempopularkan mesin ciptaannya.

Pada tahun 1967, seorang lelaki bernama John Sheperd Barron mendapat idea untuk mencipta mesin seakan-akan mesin penjual automatik. Bezanya mesin ini mampu mengeluarkan wang dalam jumlah-jumlah tertentu.

Beginilah bermulanya mesin ATM tercipta... atm bank of america atm atm near me chase atm wells fargo atm bank of america atm near me chase atm near me wells fargo atm near me torr to atm allpoint atm

Pada masa ini mesin ciptaan tidak menggunakan kad ATM seperti yang kita seperti hari ini. Ia menggunakan baucar yang dicetak menggunakan dakwat radioaktif supaya mesin tersebut boleh membacanya selain hanya 10 Dollar dibenarkan bagi setiap transaksi.

Mesin transaksi bank pertama di Amerika Syarikat telah dicipta oleh seorang jurutera bernama Donald Wetzel. Mesin yang dicipta Donald menggunakan kad plastik, lebih kurang seperti kad ATM yang kita gunakan pada hari ini tetapi ia menyimpan maklumat akaun dalam benang magnetik yang terdapat pada kad tersebut.

Beginilah bermulanya mesin ATM tercipta... atm bank of america atm atm near me chase atm wells fargo atm bank of america atm near me chase atm near me wells fargo atm near me torr to atm allpoint atm

Pada bulan September di tahun 1969, sebuah bank di Long Island telah menggunakan mesin ciptaan Donald ini. Pada tahun 1977, pengerusi bank Citibank telah mengambil risiko besar dengan membelanjakan lebih 100 juta untuk memasang mesin ATM di seluruh bandar raya New York. Langkah yang diambil Citibank ternyata menjadi titik tolak penggunaan mesin ATM di seluruh pelosok dunia seperti hati ini.

Pada hari ini, mesin ATM ini terdapat di serata dunia. Penggunaannya telah dimudahkan dengan terciptanya kad cip yang mengandungi semua rekod kakaun. Ia memudahkan proses keluar masuk wang tanpa perlu ke kaunter bank.

Sumber UtusanTv.

Pihak Nasihat Ustaz tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini.Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

BACA JUGA : Ujian ketahanan buktikan Proton X50 lebih tahan lasak berbanding Honda HR-V?

Otak kucing semakin mengecil sejak 10 ribu tahun lalu, ini puncanya

Bakal dikenakan tindakan, Institut Memandu jawab JPJ

CATEGORIES