Bila dikira balik kerajaan hanya keluarkan RM 23.7 bilion saja

Bila dikira balik kerajaan hanya keluarkan RM 23.7 bilion saja

Komen ringkas berkaitan peruntukan kerajaan tadi

Wow RM250 billion? Mana kerajaan nak dapat duit banyak tu? Bersamaan 16% deficit tu.

Tak. Macam dalam gambar di atas. Kebanyakan daripada nilai tu bukannya kerajaan keluarkan duit pun

Aku kira dalam RM23.7 billion je duit kerajaan. Kalau daripada statement cakap RM25bn. Yang lain bukanlah duit kerajaan direct pun.

Yang lain sekadar penangguhan, ada yang ambik duit masa depan kita (pencen), ada duit bank, dll

Jadi nope. Kita bukannya guna duit International reserves (btw International reserve negara yang sebanyak RM400bn+ tu bukan untuk fiscal policy, ianya untuk monetary policy)

Peruntukan untuk rakyat tak sebanyak yang rakyat di Singapura dapat. Tapi at least kita dapat something

Tapi kalau perasan banyak yang hanya sampai Mei. Jadi nak tak nak kita kena habiskan Covid-19 ni sampai 0 kes masa bulan Mei.

Peruntukan untuk SME is insufficient

RM600 subsidi gaji – tapi tak dibenarkan buang kerja / potong gaji / unpaid leave

Kalau syarikat SME yang sampai tahap 2 bulan tak boleh buat sales, rasanya ramai yang masih akan buat langkah kat atas berbanding ambik RM600 tu.

Overall?

Yang untuk rakyat so-so. Okayla untuk hidup. Yang untuk business tak cukup

Jadi kepada semua warga business….. All the best saya ucapkan


sumber :