Boleh keluar RM10,000 secara one off dari KWSP, kata pakar

Boleh keluar RM10,000 secara one off dari KWSP, kata pakar

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Boleh keluar RM10,000 secara one off dari KWSP, kata pakar i akaun kwsp i sinar kwsp kwsp i sinar kwsp online kwsp login kwsp i akaun i citra kwsp isinar kwsp www kwsp gov my[/bg_collapse]

 

Masyarakat nampaknya masih rancak dengan perdebatan dan berharap agar kelulusan pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebanyak RM10,000 secara one-off dilakukan segera.

Namun, menurut Perunding Kewangan, Ieza Yusuf, kurangnya kesedaran dari segi pengurusan wang dalam kalangan masyar4kat kita pada hari ini merupakan faktor utama mengapa pihak terlibat gagal bangkit dari kemiskinan.

Bagaimanapun, Ieza bersetuju dengan kenyataan yang dibuat oleh Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz bahawa ramai ahli KWSP akan bersara pada garis kemiskinan jika pengeluaran tambahan dilaksanakan.

Namun, itu tidak bermakna pengeluaran KWSP secara one-off tidak boleh dilakukan.

Boleh keluar RM10,000 secara one off dari KWSP, kata pakar i akaun kwsp i sinar kwsp kwsp i sinar kwsp online kwsp login kwsp i akaun i citra kwsp isinar kwsp www kwsp gov my

“Pendapat saya sebagai peranc4ng kewangan, dalam keadaan semasa berlakunya wab4k pandemik C0VID-19 dan bncana banjir, rakyat berada dalam fasa gngguan emosi. Sebab itu, solusi yang ada hanya (pengeluaran) KWSP.

“Saya bersetuju untuk orang yang ada jumlah wang RM10,000 itu, untuk mengeluarkan wang tersebut disebabkan bagi memperbaiki em0si itu dahulu. Tetapi dengan syarat, kita mesti tahu ilmu cara mengurus,” jelasnya.

Tegasnya lagi, adalah lebih baik sekiranya bakal pengeluar wang simpanan tersebut diberi pendedahan dengan pengurusan kewangan yang betul sebelum mereka menerima wang mereka agar wang tersebut dapat diurus dengan baik dan teratur.

Terbaharu, Tengku Zafrul menerusi hantaran dilaman Facebook miliknya, tampil menjelaskan mengenai lsu Pengeluaran Khas i-Citra dan implikasinya terhadap keluarga Malaysia, perniagaan dan ekonomi negara.

BACA JUGA : KWSP : Ada akta benarkan duit dikeluarkan pencarum untuk kelangsungan hidup

Panas !!! KWSP dedah kini hampir separuh pencarum hanya ada kurang RM10,000 dalam simpanan

900,000 pencarum KWSP hanya ada simpanan kurang RM5,000

CATEGORIES