Briged Al-Qassam lancar serangan roket bertali arus ke Israel

Rentetan roket dan peluru berpandu mula dilepaskan sayap tentera Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas) – Briged Izzuddin Al-Qassam (Al-Qassam) – selepas tamat masa diberikan kepada rejim Israel untuk berundur dari Masjid Al-Aqsa, awal pagi ini waktu Malaysia.

Jurucakap Al-Qassam, Abu Obaidah berkata pasukannya menyasarkan musuh yang menduduki secara haram tanah Palestin di Baitulmaqdis sebagai tindak balas terhadap jenayah dilakukan rejim Zionis Israel.

“Rentetan peluru berpandu dan roket dilepaskan sebagai tindak balas terhadap jenayah dan kekejaman dilakukan rejim Israel di tanah suci Baitulmaqdis, terutama di perkampungan Sheikh Jarrah dan Masjid Al-Aqsa.

“Musuh harus memahami mesej kami dan jika kembali (melakukan pelanggaran), kami akan kembali (untuk melakukan pembalasan),” katanya menyusul serangan terhadap kedudukan rejim itu di sekitar Baitulmaqdis.

Bagaimanapun, rejim pengganas Israel tidak menyatakan kemalangan jiwa atau kerosakan yang dialami.

Terdahulu, Briged Al-Qassam memberi masa kepada askar rejim Israel (IDF) sehingga jam 6 petang waktu Palestin supaya keluar dari kawasan Masjid Al-Aqsa dan perkampungan Sheikh Jarrah, serta membebaskan penunjuk perasaan yang ditangkap sejak beberapa hari lalu.

Rejim Israel membunyikan siren di seluruh Baitulmaqdis, terutama penempatan haram Yahudi, susulan serangan yang dilancarkan dari Semenanjung Gaza.

Sayap ketenteraan pergerakan Jihad Islam – Saraya Al Quds – memusnahkan sebuah jip IDF dengan peluru berpandu kornet di timur Semenanjung Gaza.

Pada masa sama, sayap ketenteraan pergerakan Jihad Islam – Saraya Al Quds – memusnahkan sebuah jip IDF dengan peluru berpandu kornet di timur Semenanjung Gaza.

Pasukan itu juga turut melancarkan roket ke arah penempatan haram di Israel.

“Saraya Al Quds bertanggungjawab menyasarkan dan memusnahkan jip Zionis di timur Semenanjung Gaza menggunakan peluru berpandu kornet, dan mengesahkan jip itu musnah sama sekali,” kata Saraya Al Qud dalam kenyataan hari ini.

Tentera rejim Israel mengesahkan jip mereka diserang dan seorang anggota IDF cedera.

Berita penuh : https://www.agendadaily.com/dunia/briged-al-qassam-hujani-israel-dengan-roket/