Cuaca sejuk, salji landa Arab Saudi namun NCM turut ramal 7 lagi fenomena alam bakal berlaku

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Taqs” collapse_text=”Hide” ]Cuaca sejuk, salji landa Arab Saudi namun NCM turut ramal 7 lagi fenomena alam bakal berlaku cuaca esok cuaca besok cuaca hari ini ramalan cuaca ramalan cuaca hari ini [/bg_collapse]

 

Beberapa kawasan di utara Arab Saudi kini berdepan cuaca sejuk mel4mpau dan diliputi salji tebal. Agensi Meteorologi Kebangsaan (NCM) Arab Saudi mengeluarkan am4ran awal dengan menjangkakan penurunan suhu mendadak sehingga sifar celsius.

Menurutnya, cuaca sejuk itu juga akan berterusan dengan kabus dan hujan lebat yang turun menjejaskan jarak penglihatan di Madinah, Riyadh dan wilayah timur. Dalam pada itu, NCM turut meramalkan;

1. Sistem am4ran awal NCM meram4lkan penurunan suhu di bawah paras beku akan berterusan di kebanyakan bandar di wilayah utara sehingga hujung minggu ini, manakala suhu dicatatkan di ibu negara Riyadh, pula adalah satu darjah celsius.

Cuaca sejuk, salji landa Arab Saudi namun NCM turut ramal 7 lagi fenomena alam bakal berlaku cuaca esok  cuaca besok cuaca hari ini ramalan cuaca ramalan cuaca hari ini

2. Penurunan suhu itu akan berterusan di kebanyakan wilayah, bersama kabus dan awan hujan, disertai angin berdebu pada permukaan aktif yang mengurangkan jarak penglihatan.

3. Kemungkinan berlaku ri.but p3tir disertai angin aktif adalah tinggi di beberapa bahagian wilayah Jazan, Assir, Al-Baha dan Makkah.

4. NCM memaklumkan suhu terendah direkodkan di wilayah Turaif. Ia mencatatkan suhu terendah sejak awal musim sejuk tahun ini dengan di bawah sifar darjah celsius, diikuti di Qurayyat dan Arar.

5. Pengarah Pusat Meteorologi Kebangsaan di wilayah Tabuk, Farhan Al-Anzi, berkata pihaknya merekodkan suhu di bawah sifar. Salji di Muhafazah akan berterusan pada Selasa.

6. Bandar utama lain di wilayah utara, seperti Tabuk, Arar, Rafha dan Shaqraa turut mencatatkan penurunan suhu di bawah sifar dengan berlakunya salji lebat.

7. Di Riyadh, mengikut ramalan cuaca, ia mencatatkan suhu terendah musim ini iaitu lapan darjah celsius pada Selasa dan menjangkakan penurunan kepada tiga darjah celsius esok dan satu darjah celsius (Jumaat).

BACA JUGA : 2 titik merah dan kuning pada tayar baru, apa sebenarnya fungsi?
Tular video dakwa ulama bakal berhimpun sambut kemunculan Imam Mahdi
Peniaga durian ini dipuji, hanya jual isi bukan kulit