Gempar !!! Setelah dibedil bertali arus oleh roket Hamas, Israel umum darurat

Gempar !!! Setelah dibedil bertali arus oleh roket Hamas, Israel umum darurat

Pada hari selasa (semalam), seluruh dunia telah menyaksikan serangan balas yang dibuat oleh tentera Hamas berikutan keganasan yang telah dilakukan oleh tentera zionis Israel pada 27 ramadan lalu apabila mereka berusaha untuk merebut masjid al-aqsa serta mengusir penduduk palestin daripada kediaman mereka.

Dalam kejadian itu, sebanyak 130 peluru berpandu telah dilepaskan oleh tentera hamas di tel aviv yang merupakan antara bandar israel sekaligus memusnahkan bandar-bandar sekitarnya.

Terbaharu, memetik laporan harian metro, perdana menteri israel iaitu benjamin netanyahu mengisytiharkan darurat di tengah bandar lod pada rabu (hari ini) selepas polis mendakwa penduduk berketurunan arab melakukan rusuhan besar-besaran.

Bagaimanapun, pengisytiharan darurat itu juga diumumkan selepass rakyat arab israel terbunuh pada malam sewaktu tentera hamass menyerang balas tindakan mereka.

Selain itu, polis tempatan mengesahkan bahawa bandar yang memiliki 77,000 penduduk termasuk 47,000 rakyat israel dan 23,000 rakyat berketurunan arab israel itu menjadi lokasi rusuhan pada isnin.

Bagaimanapun, keadaan masih dapat dikawal ketika ketegangan meletus di Baitulmqadis timur, tebing barat dan bandar diduduki rakyat arab israel pada malam selasa.

Sumber : https://redaksi.com/10681-israel-isytihar-darurat-selepas-dibedil-tentera-hamas?

CATEGORIES