Gempar !!! Singapura kerah 2 jet F-16 pintas helikopter PDRM?, Ini penjelasan Bukit Aman

Gempar !!! Singapura kerah 2 jet F-16 pintas helikopter PDRM?, Ini penjelasan Bukit Aman

Bukit Aman menafikan laporan Singapura mengerahkan dua jet pejuang F-16 untuk memintas sebuah helikopter Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang didakwa memasuki ruang udara republik itu.

Terdahulu, portal berita The Vibes memetik catatan media sosial sebagai berkata, sebuah helikopter AgustaWestland AW139, dengan “call sign” 9M-PMD, yang dalam perjalanan ke Pengerang, terbang melintasi Pulau Tekong, lokasi latihan ketenteraan dan khidmat negara Singapura diadakan.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman, Hazani Ghazali berkata, tiada makluman daripada Singapura mengenai pencerobohan tersebut.

Singapura kerah 2 jet F-16 pintas helikopter PDRM?, Ini penjelasan Bukit Aman

Helikopter polis AgustaWestland AW139 didakwa memasuki ruang udara Singapura, tetapi Bukit Aman berkata, ia tidak dimaklumkan mengenai kejadian itu. (Gambar Facebook)

“Sepanjang penugasan di atas, tiada F16 dikerahkan seperti yang diviralkan dan tiada makluman dari Singapura mengenai helikopter polis memasuki ruang udara Singapura,” katanya kepada FMT.

Helikopter itu dikatakan berlepas dari sebuah padang di seberang Jalan Yahya Aldatar, Johor Bahru, kira-kira 1 pagi tadi.

The Vibes turut memetik maklumat dari laman mengesan penerbangan FlightRadar24 yang menunjukkan sebuah pesawat tanpa “call sign” muncul di ruang udara Lapangan Terbang Changi ketika helikopter Malaysia memasuki ruang udara Pulau Tekong.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/09/11/singapura-tak-kerah-jet-f-16-pintas-helikopter-pdrm-kata-polis/

BACA JUGA : ”Ahmad Maslan, Nga perlu lepas jawatan parti jika terpilih”

CATEGORIES