Guru tidak divaksin dibenarkan kembali mengajar dalam kelas

Guru tidak divaksin dibenarkan kembali mengajar dalam kelas

Guru tidak divaksin dibenarkan kembali mengajar dalam kelas. Guru yang belum divaksin Covid-19 akan dibenarkan mengajar pelajar dalam kelas fizikal apabila sesi persekolahan disambung semula.

Menteri Pendidikan Radzi Jidin berkata apa yang lebih penting ialah pemakaian topeng muka kekal diwajibkan di dalam bilik darjah dan ruang tertutup lain.

September lalu, Radzi berkata guru yang belum divaksin virus itu tidak akan dibenarkan kembali ke sekolah untuk kelas fizikal.

Kementerian Pendidikan juga berkata ia akan mengambil tindakan mulai 1 Nov ini terhadap guru yang enggan diberi vaksin Covid-19 tanpa alasan yang sah.

Menurut Radzi, pemakaian uniform sekolah diwajibkan mulai semester kedua sesi persekolahan bermula 12 Jun ini.

Penjarakan fizikal tidak lagi diperlukan di dalam bilik darjah dan kehadiran pelajar kini diwajibkan kecuali untuk “kes tertentu”, katanya.

“Dengan peralihan kepada fasa endemik, kehadiran adalah wajib. Jika ada sebab tertentu pelajar tidak dapat hadir, pihak sekolah mesti dimaklumkan.”

Guru tidak divaksin dibenarkan kembali mengajar dalam kelas

Radzi menambah, sekolah juga akan dibenarkan menyambung semula aktiviti sukan dan kokurikulum.

Ibu bapa juga akan dibenarkan melawat pelajar yang tinggal di sekolah berasrama penuh di asrama mereka. Sebelum ini, mereka hanya boleh menziarahi anak-anak mereka dengan berjumpa mereka di hadapan pintu pagar sekolah.
TONTON :

BACA:

Jijik..”macamana penduduk flat SEDC boleh hidup dengan sampah macam ni?”

Wanita ini hanya makan salji selepas enam hari terperangkap dalam kereta

Tiba-tiba je gerai Chef Ammar dah tak beratur panjang, pelik ni..

CATEGORIES