Ini 5 tip untuk pastikan anda memandu waktu malam dengan selamat

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Ini 5 tip untuk pastikan anda memandu waktu malam dengan selamat.[/bg_collapse]

 

Ada segelintir orang tidak boleh memandu dalam jarak jauh pada waktu siang kerana cuaca yang panas dan terik mentari. Jadi mereka memilih pemanduan waktu malam kerana mungkin suasana lebih tenang dan sedikit nyaman. Namun, pemanduan waktu malam ada cabarannya yang tersendiri.

1. Malapkan cahaya dalam kereta

Ini 5 tip untuk pastikan anda memandu waktu malam dengan selamat
Untuk keselesaan memandu, anda perlu malapkan atau padamkan terus cahaya di dalam kereta anda. Ini kerana ia membantu anda fokus melihat cahaya dari luar. Gangguan lampu lain yang ada di dalam kereta boleh menganggu fokus pemanduan anda.

2. Pantau suasana sekeliling


Mata anda perlu awas melilau ke kiri dan kanan. Kalau di jalan-jalan kampung, biasanya tiada lampu jalan dan dikhuatiri ada yang berjalan di tepi jalan. Selain itu, dikhuatiri terdapat binatang yang suka kepada cahaya lampu yang suka melompar ke arah kereta anda.

3. Selenggara lampu hadapan


Pastikan anda menyelenggara lampu hadapan kereta anda sebelum berjalan pada waktu malam. Ini kerana lampu kereta merupakan sesuatu yang sangat penting. Masa yang sama, anda juga boleh di saman kerana lampu kereta yang tidak hidup terutamanya lampu hadapan kereta.

4. Kekal jarak selamat


Jangan memandu terburu-buru dan pastikan anda kekal memandu pada jarak yang selamat daripada kereta di hadapan anda. Tujuannya untuk mengelakkan kemalangan. Selain itu, untuk pastikan anda mempunyai jarak serta masa yang sesuai untuk berhenti jika kereta di hadapan membuat emergency break. Kalau tidak anda akan ‘cium’ bahagian belakang kereta hadapan.

5. Tidur sebentar


Jika mengantuk, pastikan anda rehatkan diri anda dengan tidur buat seketika. Dengan melelapkan mata, anda akan menikmati kesegaran untuk memandu semula.

Semoga bermanfaat!

Berita Lain:

Pembeli minyak masak wajib celup jari dalam dakwat sebelum masuk pasaraya

Ini panduan harga tukar ‘spare part’ kereta tenggelam banjir

Panduan cara setting phone agar tak ‘lag’ waktu main game…

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)