Ini senarai penuh MP tidak hadir sokong Akta Lompat Parti, Hadi tersenarai

Ini senarai penuh MP tidak hadir sokong Akta Lompat Parti, Hadi tersenarai. Semasa pengundian RUU anti lompat parti diluluskan di Parlimen selepas ia diundi menyokong oleh 209 Ahli Parlimen manakala 11 Ahli Parlimen tidak hadir.

Fahmi, dalam catatan Facebook, berkata dipercayai antara yang tidak hadir ialah Ahli Parlimen Lahad Datu Datuk Mohamaddin Ketapi, Ahli Parlimen Tambun Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, Ahli Parlimen Marang Tan Sri Abdul Hadi Awang, Ahli Parlimen Bukit Gantang Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal, Ahli Parlimen Kuala Pilah Datuk Eddin Syazlee Shith dan Ahli Parlimen Mas Gading Mordi Bimol.

Memetik The star yang tidak hadir ialah Ahli Parlimen Simpang Renggam Dr Maszlee Malik yang berada di Dublin, Ireland; Ahli Parlimen Tapah Datuk Seri M. Saravanan yang berada di Indonesia; Ahli Parlimen Tumpat Datuk Che Abdullah Mat Nawi yang berada di Mekah; manakala Ahli Parlimen Bentong Wong Tuck dan Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming kedua-duanya dijangkiti Covid-19.

Rang Undang-Undang Perlembagaan (Pindaan) 2022 dibentangkan untuk bacaan kali pertama pada persidangan Dewan Rakyat sehari khas pada 11 April.

Bagaimanapun, rang undang-undang itu telah dirujuk kepada Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (SPSC) untuk penelitian lanjut sebelum dibawa ke Dewan semula.

Ini senarai penuh MP tidak hadir sokong Akta Lompat Parti, Hadi tersenarai

Pada Rabu (27 Julai), Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob membentangkan rang undang-undang itu untuk bacaan kali kedua.

Terdapat dua hari perbahasan, yang disertai oleh 54 Ahli Parlimen, sebelum rang undang-undang itu akhirnya diluluskan.

Pindaan itu mengandungi empat perenggan dan enam fasal.

Antaranya ialah fasal bahawa Ahli Parlimen yang berpaling tadah daripada parti politik yang mereka wakili sebagai calon pilihan raya atau mereka yang menjadi calon bebas perlu mengosongkan kerusi parlimen mereka.

Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian bagi Ahli Parlimen yang menukar parti politik apabila bekas parti mereka telah dibatalkan pendaftarannya, atau jika mereka dilantik menjadi Speaker Dewan.

Ahli Parlimen yang dipecat daripada parti politik tidak akan kehilangan kerusi mereka. Turut tidak terjejas oleh undang-undang ialah ahli parlimen yang mengundi bertentangan dengan kehendak parti mereka

BACA:

Bantuan untuk peniaga yang terjejas Covid-19

McD naikkan harga semua burger selepas 14 tahun