JPJ akan kenakan tindakan terhadap Institut Memandu jika ramai pemandu terbabit kemalangan

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]JPJ akan kenakan tindakan terhadap Institut Memandu jika ramai pemandu terbabit kemalangan mysikap jpj jpj near me jpj number plate check saman jpj jpj appointment jpj portal temujanji jpj ebid jpj jpj running number [/bg_collapse]

 

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan memperkenalkan kod khas di lesen memandu bagi mengesan institut latihan yang melahirkan ramai pemandu gagal mematuhi peraturan lalu lintas sehingga menyebabkan kemalangan.

Menurut ketua pengarahnya, Datuk Zailani Hashim, jika ramai pemandu dari sesebuah institut itu terbabit dalam kemalangan jalan raya, berkemungkinan tindakan boleh dikenakan terhadap pengusaha atau pemiliknya.

Katanya, antara tindakan boleh diambil ialah membatalkan permit institut memandu terbabit dan menarik balik sijil tenaga pengajarnya.

Beliau berkata, kod berkenaan akan diperkenalkan pada pelancaran program e-testing April depan.

Permit institut memandu boleh batal jika ramai pemegang lesen terlibat kemalangan — JPJ - Berita | Majoriti

“Kita dalam proses bagi kod dalam lesen memandu… kita boleh tahu calon (pemandu) dapat dari mana lesen.

“Jika mereka didapati lakukan kesalahan, terlibat kemalangan, kita akan tahu mereka dapat lesen di institut memandu yang mana. Kita akan buat audit, pengesanan untuk tahu jika ada masalah dengan institut terbabit.

“Tindakan menggantung atau membatalkan permit institusi memandu yang mengeluarkan pemandu gagal mematuhi peraturan jalan raya atau terlibat kemalangan boleh dikenakan mengikut Kaedah 27 di bawah Kaedah-Kaedah Sekolah Memandu 1992,” katanya di sini, hari ini.

Beliau berkata, ia sebahagian pembaharuan JPJ ke arah pendigitalan dengan modul berkenaan dapat mengenal pasti kelemahan di peringkat institusi memandu.

Dalam pada itu, katanya berdasarkan rekod sedia ada, terdapat kira-kira 10,569 tenaga pengajar institut memandu yang memiliki Sijil Pengajar Institut Memandu (SPIM) di seluruh negara.

BACA JUGA : Sempena Tahun Baru Cina, Mujahid terus gigih bantu golongan yang memerlukan

Popular sekelip mata, guru dedah kisah disebalik keceriaan wartawan cilik

Sudah dua minggu bayi mati dalam kandungan, ibu muda kongsi saat cemas