Keberkesanan dos penggalak hanya mampu bertahan 4 bulan

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”hide” ]Keberkesanan dos penggalak hanya mampu bertahan 4 bulan daftar dos penggalak dos penggalak sinovac cara daftar dos penggalak dos penggalak mysejahtera dos penggalak malaysia dos penggalak pfizer dos penggalak vaksin kesan dos penggalak dos penggalak astrazeneca[/bg_collapse]

 

Suntikan penggalak vaksin Pfizer-BioNTech dan Moderna kehilangan keberkesanan yang ketara selepas kira-kira empat bulan – tetapi masih memberikan perlindungan yang ketara dalam menghalang orang ramai keluar dari hospital semasa lonjakan omicron , menurut satu kajian yang diterbitkan pada hari Jumaat oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Penyelidik mendapati suntikan penggalak kekal sangat berkesan terhadap covid-19 sederhana dan teruk selama kira-kira dua bulan selepas dos ketiga. Tetapi keberkesanannya menurun dengan ketara selepas empat bulan, mencadangkan keperluan untuk penggalak tambahan, kata kajian itu.

Vaksin itu adalah 91 peratus berkesan dalam menghalang orang yang diberi vaksin daripada dimasukkan ke hospital dalam tempoh dua bulan selepas suntikan penggalak, kajian itu mendapati. Tetapi selepas empat bulan, perlindungan jatuh kepada 78 peratus.

Perlindungan semakin pudar dalam menghalang perjalanan ke penjagaan segera dan jabatan kecemasan, jatuh daripada 87 peratus dalam dua bulan pertama kepada 66 peratus selepas empat bulan. Selepas lebih daripada lima bulan, keberkesanan vaksin jatuh kepada kira-kira 31 peratus, tetapi penyelidik menyatakan bahawa anggaran adalah “tidak tepat kerana sedikit data tersedia” untuk kumpulan orang itu.

Perlindungan daripada rejimen vaksin dua dos telah merosot sejak omicron menjadi dominan, tetapi dos ketiga mengembalikan semula sistem imun ke tahap yang teguh untuk mencegah penyakit yang sederhana teruk dan teruk, kajian CDC terdahulu mendapati.

Tetapi berapa lama perlindungan pukulan ketiga itu bertahan adalah persoalan kritikal yang dihadapi oleh pegawai kesihatan awam kerana ramai orang menerima dos ketiga mereka beberapa bulan lalu. Kekebalan berkurangan selepas suntikan ketiga vaksin mRNA semasa omicron telah diperhatikan di Israel dan dalam laporan awal dari CDC, kata kajian itu. Tetapi laporan hari Jumaat mewakili data dunia sebenar pertama di Amerika Syarikat tentang ketahanan perlindungan itu semasa delta dan omicron.

Semasa taklimat covid-19 White House pada hari Rabu, Anthony S. Fauci, ketua penasihat perubatan Presiden Biden mengenai tindak balas pandemik, berkata pegawai akan mendasarkan keputusan penggalak pada “keberkesanan dunia nyata dalam mencegah, contohnya, lawatan ke hospital, serta kemasukan ke hospital. .”

“Saya fikir anda harus menghargai hakikat bahawa apabila anda bercakap tentang sebarang keputusan yang akan dibuat — dan saya tidak menjangkakan apa-apa pun sekarang — tetapi itu perlu dimasukkan ke dalam konteks yang anda bincangkan. tentang,” katanya.

“Mungkin terdapat keperluan untuk sekali lagi rangsangan – dalam kes ini, rangsangan dos keempat untuk individu yang menerima mRNA – yang boleh berdasarkan umur, serta keadaan asas,” kata Fauci.

Perlindungan yang berkurangan selepas dos vaksin ketiga “mengukuhkan kepentingan pertimbangan lanjut mengenai dos tambahan untuk mengekalkan atau meningkatkan perlindungan terhadap lawatan berkaitan COVID-19” ke jabatan kecemasan dan penjagaan segera serta kemasukan ke hospital, kata kajian itu.

Keberkesanan dos penggalak hanya mampu bertahan 4 bulan daftar dos penggalak dos penggalak sinovac cara daftar dos penggalak dos penggalak mysejahtera dos penggalak malaysia dos penggalak pfizer dos penggalak vaksin kesan dos penggalak dos penggalak astrazeneca

Dalam satu kenyataan, CDC berkata penggalak adalah “selamat dan berkesan” dan kajian itu menunjukkan bahawa dos ketiga vaksin mRNA “terus menawarkan tahap perlindungan yang tinggi terhadap penyakit yang teruk, walaupun beberapa bulan selepas pentadbiran, menekankan kepentingan untuk mengikuti perkembangan terkini apabila layak selepas menerima siri utama.”

Sejak September, pegawai kesihatan persekutuan telah menggesa orang ramai untuk mendapatkan suntikan ketiga. CDC mengesyorkan suntikan penggalak untuk semua orang yang berumur 12 tahun ke atas , lima bulan selepas mendapat dua dos vaksin mRNA yang dibuat oleh Pfizer-BioNTech dan Moderna, atau dua bulan selepas satu dos vaksin Johnson & Johnson.

Kira-kira 91 juta rakyat Amerika telah menerima penggalak. Hampir 8 juta telah mendapat penggalak mereka sekurang-kurangnya empat bulan lalu, menurut data CDC. Kebanyakan orang yang layak untuk penggalak tidak menerimanya, menurut pengiraan CDC. Itu termasuk lebih daripada satu pertiga daripada orang yang paling terdedah berumur 65 tahun ke atas yang telah menerima dos penuh vaksin biasa tetapi tidak menerima penggalak.

Vermont, Minnesota, Wisconsin dan Maine telah memvaksinasi bahagian terbesar orang yang telah diberi vaksin. Kadar terendah untuk dos penggalak adalah di Alabama, Georgia, Texas, Mississippi dan Daerah.

Kajian CDC melihat kemasukan ke hospital dan bilik kecemasan serta lawatan pusat penjagaan segera di 10 negeri, dari Ogos hingga 22 Januari 2022, meliputi tempoh apabila delta dan omicron dominan. Dalam kajian itu, kira-kira 10 peratus orang telah dirangsang dan lebih 50 peratus orang yang dimasukkan ke hospital berumur lebih dari 65 tahun.

Tetapi laporan itu tidak menilai variasi dalam penurunan imuniti mengikut umur, keadaan kesihatan yang mendasari, atau status imunokompromi seseorang.

Pakar berkata penemuan itu tidak dijangka kerana kajian telah menunjukkan keberkesanan vaksin menurun selepas dua dos.

Walaupun data mencadangkan bahawa penggalak tambahan mungkin diperlukan, penemuan menggariskan nilai tambah penggalak berbanding dengan dua dos. Mereka juga menunjukkan bahawa vaksin yang dibangunkan terhadap strain virus nenek moyang masih memberikan perlindungan terhadap varian baharu, kata Albert Ko, pakar perubatan penyakit berjangkit dan ahli epidemiologi di Yale’s School of Public Health.

“Setiap kali kami meningkatkan dengan vaksin ini, tindak balas imun kami mungkin menjadi lebih luas dan tidak lebih sempit dalam melindungi daripada skop varian yang kami hadapi,” katanya. Perlindungan terhadap pelbagai varian dua tahun selepas pandemik adalah “agak menakjubkan, sama ada anda mendapat siri utama atau rangsangan itu.”

Walaupun selepas empat bulan, keberkesanan 78 peratus dalam mencegah kemasukan ke hospital adalah “lapisan perak,” kata Ko. “Ini adalah satu lagi hujah bahawa mendapat rangsangan sekarang akan menyediakan anda dengan lebih baik apabila anda perlu dirangsang semula dalam menghadapi varian baharu.”

Walaupun perlindungan penggalak semakin berkurangan dari semasa ke semasa dalam menghalang lawatan ke penjagaan segera atau jabatan kecemasan, Jeanne Marrazzo, seorang doktor penyakit berjangkit di Universiti Alabama di Birmingham, juga menyatakan perlindungan yang teguh terhadap kemasukan ke hospital, walaupun selepas empat bulan.

Kajian itu tidak memberikan tahap perincian untuk mengetahui sama ada orang akan pergi ke klinik penjagaan segera untuk “sedikit menghidu,” katanya. “Itu bukan perkara yang sama seperti masuk ke ICU dan perlu diintubasi.”

“Sejujurnya saya fikir kami tidak realistik pada awalnya dalam menyampaikan idea bahawa keberkesanan vaksin harus dicirikan terutamanya dengan melindungi daripada jangkitan,” tulis Marrazzo dalam e-mel. “Apabila varian berkembang dan menjadi lebih baik dalam menjangkiti kita, perkara yang perlu kita fokuskan ialah mengurangkan akibatnya.”

Dalam kajian kedua yang dikeluarkan pada hari Jumaat , CDC menyemak data daripada dua sistem pemantauan keselamatan vaksinnya. Ia mendapati bahawa mereka yang berumur 18 tahun dan lebih tua yang menerima vaksin mRNA yang sama untuk semua suntikan mereka mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit selepas penggalak berbanding selepas dos kedua mereka.

Dalam satu pangkalan data keselamatan yang dikenali sebagai VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) , yang mengandungi maklumat mengenai laporan yang tidak disahkan yang boleh diserahkan oleh sesiapa sahaja, 92 peratus daripada laporan itu tidak dianggap serius, dengan sakit kepala, demam dan sakit otot antara yang paling kerap dilaporkan. tindak balas. Dalam sistem keselamatan kedua yang dikenali sebagai v-safe, yang membolehkan individu mendapatkan daftar masuk kesihatan yang diperibadikan dan sulit melalui mesej teks dan tinjauan Web, orang jarang menerima rawatan perubatan selepas penggalak, kajian itu mendapati.

BACA JUGA :

Penyelidik dedah ciri-ciri orang tak akan dijangkiti Covid-19

Netizen sindir Safawi rasid tak pandai cakap english, akhirnya Sapawi jawab, semua terkejut

Janna nick diekori lelaki tayang siput sedut sampai rumah

CATEGORIES