Keluar KWSP 10K akan dikenakan Zakat? Ini penjelasan pakar

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]kwsp login i akaun kwsp kwsp i sinar i sinar kwsp kwsp online i citra kwsp kwsp i akaun isinar kwsp www kwsp gov my[/bg_collapse]

Keluar KWSP 10K akan dikenakan Zakat? Ini penjelasan pakar. Tahukah anda pengeluaran wang simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan dikenakan zakat sekiranya memenuhi syarat-syaratnya?

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” expand_text=”BACA ARTIKEL PENUH” ]

Wang KWSP diwajibkan zakat kerana konsepnya sama seperti wang simpanan cuma perbezaannya simpanan di KWSP tidak boleh dikeluarkan sewenang-wenangnya seperti akaun simpanan biasa.

Baru-baru ini kerajaan telah mengumumkan permohonan pengeluaran khas simpanan KWSP sehingga RM10,000 akan dibuka mulai 1 April 2022 buat semua Ahli KWSP. Anda salah seorang yang bakal membuat permohonan pengeluaran khas ini? Pastikan anda ambil tahu ya pengeluaran khas ini dikenakan zakat atau tidak!

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut syarat kelayakan dikenakan zakat bagi pengeluaran khas KWSP.

PENGELUARAN KHAS KWSP DIKENAKAN ZAKAT ATAU TIDAK?

Zakat simpanan sememangnya wajib jika sudah cukup nisab dan haul. Ini termasuk juga dengan simpanan yang dibuat di KWSP khusus bagi yang telah membuat pengeluaran.

Pasti ramai yang keliru kan pengeluaran khas KWSP nanti akan dikenakan zakat atau tidak? Untuk makluman, berikut adalah individu yang perlu dan tidak perlu buat bayaran zakat apabila buat pengeluaran khas KWSP nanti:

Individu Yang WAJIB Dikenakan Zakat

  • Mereka yang berhajat membuat pengeluaran secara suka-suka tanpa ada bebanan atau masalah kewangan
  • Mereka yang tidak menghadapi sebarang masalah dari segi bebanan kewangan, hutang, ekonomi dan seumpamanya

Individu Yang TIDAK Dikenakan Zakat

  • Dalam situasi terdesak musim Covid-19 ini, institusi zakat dan Jawatankuasa Syariah KWSP setuju ianya DIKECUALIKAN dari dikenakan zakat.
  • Pengecualian ini adalah dengan alasan pengeluaran dibuat disebabkan mereka tiada sumber pendapatan lain.

KADAR ZAKAT KWSP

Kadar Zakat KWSP yang wajib dikeluarkan sama ada ketika bersara, membeli rumah atau sebarang pengeluaran yang dibenarkan adalah sebanyak:

  • 2.5% dari jumlah yang dikeluarkan

Contohnya sekiranya anda buat pengeluaran khas KWSP sebanyak RM10,000, kadar zakat KWSP yang perlu dibayar adalah sebanyak RM250 (RM10,000 x 2.5%).

Bagi pengeluaran sebahagian di dalam akaun 2 apabila mencapai Umur 50 tahun, ZAKAT DIKENAKAN ke atas amaun yang dikeluarkan sahaja pada kadar 2.5% tertakluk kepada nisab tanpa perlu menunggu  haul.

Bagi ahli yang tidak membuat pengeluaran pada umur 50 tahun, maka apabila mencapai umur 51 tahun WAJIB dikenakan zakat ke atas keseluruhan amaun yang boleh dikeluarkan kerana telah memenuhi  syarat milk al-taam kadar 2.5% tertakluk kepada nisab tanpa perlu menunggu haul. Manakala baki simpanan di dalam akaun 2 yang tidak  dikeluarkan tidak perlu dizakatkan, kerana tidak memenuhi syarat milk  al-taam.

Keluar KWSP 10K akan dikenakan Zakat Ini penjelasan pakar

Tengok:

Baca Juga:

Kecoh ‘teaser’ aksi lucah, nama Siti Hariesa mula trending

Orang ramai panik tengok ‘cahaya aneh’ di langit Laut China Selatan

Rezeki pengutip sampah, jumpa cincin bernilai puluhan ribu disebalik sampah

[/bg_collapse]

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)