‘Kenapa sikit sangat A?’ Pelajar dapat 12A kecewa ibu tak puas hati dengan keputusan SPM

‘Kenapa sikit sangat A?’ Pelajar dapat 12A kecewa ibu tak puas hati dengan keputusan SPM.

Tanggal 16 Jun menjadi satu tarikh bermakna buat pelajar yang menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 berikutan hari ini, mereka memperoleh keputusan setelah berhempas-pulas bagi mendapatkan keputusan terbaik untuk membanggakan kedua ibu bapa tersayang.

‘Mental kena kuat’

Namun, di sebalik hari penting tersebut seorang pelajar berkongsi cerita kepada personaliti TV3, Ahmad Fedtri Yahya mengenai sikap seorang ibu yang seolah-olah tidak bangga dengan keputusan yang diterimanya.

Walaupun mendapat keputusan yang cemerlang, ‘kemenangan’ tersebut sama sekali tidak diraikan dan hanya dipersoalkan mengenai jumlah A yang diperoleh.

'Kenapa sikit sangat A?' Pelajar dapat 12A kecewa ibu tak puas hati dengan keputusan SPM

Assalamualaikum, hari ini 16.6 saya ambil result SPM. Bersyukur sangat-sangat dengan result yang saya peroleh. Masa trial dapat 4A 2G dan lain-lain lagi.

Alhamdulillah SPM dapat 6A, 3A+, 3A dan lain-lain, tapi tiada G la. Ingat parents bangga, bila call mak, mak cakap ‘kenapa sikit sangat A? Sakit uhh hahaha, balik terus masuk bilik nangis sedu-sedu.

Kenapa bukan ucapan tahniah or umi bangga ngan anak umi ke haih. Scroll Twitter tengok seorang ini result dia tak gempak pun tapi dia dikurniakan seorang mak yang supportive, cemburu tau.

Dalam pada itu, pelajar ini sempat memberikan pesanan kepada ibu bapa di luar sana supaya bangga dan hargai akan setiap pencapaian anak mereka.

Kata-kata mak ayah ini memberi kesan yang mendalam terhadap emosi anak-anak. Nasib saya cool even dan puas nangis, reda jela yang penting saya bangga dengan diri saya.

BACA:

‘Sila whatsapp sekarang’, suami Neelofa nak bagi RM700 pelajar dapat 7A SPM

Normala Samsudin kini bergelar nenek, timang cucu pertama

Binatang aneh menakutkan dirakam di zoo