Kerajaan tawar insurans perlindungan RM20,000 kepada rakyat, ini cara mohon

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Kerajaan tawar insurans perlindungan RM20,000 kepada rakyat, ini cara mohon insurans kereta renew insurans kereta insurans takaful semak insurans kereta insuran motor insuran motosikal insurans motorsikal harga insurans kereta insurans kereta terbaik[/bg_collapse]

Kerajaan tawar insurans perlindungan RM20,000 kepada rakyat, ini cara mohon.Kerajaan memperkenalkan Skim Insurans Keluarga Malaysia bagi memberi perlindungan sosial kepada golongan miskin dan miskin tegar di negara ini. Dengan kos keseluruhan RM13.4 juta, program ini bakal memanfaatkan kira-kira 268,000 keluarga miskin dan miskin.

Menurut Perdana Menteri, Ketua Isi Rumah (KIR) yang berdaftar dalam sistem e-Kasih akan diberi perlindungan insurans dengan premium RM50 setahun. Pelbagai manfaat akan diterima oleh keluarga sekiranya berlaku sesuatu kepada Ketua Isi Rumah (KIR).

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut Skim Insurans Keluarga Malaysia dan panduan buat permohonan.

MANFAAT SKIM INSURANS KELUARGA MALAYSIA

Menerusi Skim Insurans Keluarga Malaysia, antara manfaat yang bakal diterima oleh keluarga yang layak adalah:

  1. RM10,000 sekiranya Ketua Isi Rumah (KIR) meninggal dunia akibat kematian biasa
  2. RM10,000 keilatan kekal
  3. RM20,000 bagi yang meninggal dunia akibat kemalangan
  4. Pada masa sama, PRU-Takaful BSN melalui tanggungjawab sosial korporat (CSR) syarikat itu turut memberi:

Perlindungan insurans RM30,000 secara percuma bagi KIR yang berdaftar menerusi e-Kasih sejak 2018

Kerajaan tawar insurans perlindungan RM20000 kepada rakyat ini cara mohon
KELAYAKAN PENERIMA SKIM INSURANS KELUARGA MALAYSIA
Kira-kira 268,000 keluarga miskin yang berkelayakan seperti berikut akan menerima manfaat Skim Insurans Keluarga Malaysia:

Golongan miskin dan miskin tegas

Berdaftar dalam sistem e-Kasih

PORTAL EKASIH

eKasih ialah sistem yang mengandungi data isi rumah kategori miskin dan miskin tegar yang berdaftar. Data yang diperoleh akan digunakan oleh kementerian/ agensi yang memberi bantuan menerusi program-program pembasmian kemiskinan. Ianya juga ada menyimpan segala rekod bantuan yang diterima oleh individu, Ketua Isi Rumah (KIR) dan Ahli Isi Rumah (AIR) termasuklah Bantuan Sara Hidup (BSH).

Berikut adalah golongan yang layak mendaftar eKasih:

Setiap Ketua Isi Rumah (KIR) yang berpendapatan kurang daripada RM1,500 sebulan bagi kawasan bandar atau RM1,000 sebulan bagi kawasan luar bandar.

Golongan berpendapatan rendah ini mestilah memenuhi kriteria yang telah ditetapkan oleh Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) 2016 yang disediakan oleh Kementerian Hal Ehwal Ekonomi (MEA) seperti berikut:

Bagi yang belum pernah buat permohonan atau semakan kelayakan penerima e-Kasih, anda boleh rujuk di bawah:

CARA MOHON SKIM INSURANS KELUARGA MALAYSIA
Buat masa sekarang masih tiada sebarang makluman mengenai permohonan Skim Insurans Keluarga Malaysia. Perkongsian ini akan dikemaskini semula sekiranya terdapat maklumat terbaru permohonan Skim Insurans Keluarga Malaysia

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)