Menangis tengok pakcik transfer Atm RM400 untuk 2 anak, ‘baki tinggal RM4’

Menangis tengok pakcik transfer Atm RM400 untuk 2 anak, ‘baki tinggal RM4’. FIGURA bergelar bapa sering digambarkan sebagai seorang yang tegas dan garang, tetapi hakikatnya mereka juga penyayang.

Sifat yang jarang-jarang atau tidak pernah ditunjukkan itu mungkin tidak disedari oleh anak-anak.

Bagaimanapun, dalam situasi tertentu ada orang luar yang menyedari malah dapat merasai pengorbanan seorang bapa.

Menerusi satu perkongsian, seorang individu bercerita mengenai kunjungannya ke sebuah bank untuk membuat bayaran menerusi mesin deposit tunai.

Kehadiran seorang pakcik yang berdiri di belakangnya menimbulkan tanda tanya, sebelum lelaki itu bersuara meminta bantuan.

Menangis tengok pakcik transfer Atm RM400 untuk 2 anak, 'baki tinggal RM4'

“Nak, boleh tolong saya? Tolong saya masukkan duit sebab selalunya ada pegawai yang tolong. Hari ini cuti umum cik,” kata pakcik itu.

Menyambung perbualan, dia dapat meneka pakcik berkenaan sering meminta bantuan pegawai untuk memasukkan sejumlah wang ke dalam akaun bank anak-anaknya.

“Duit untuk anak pakcik ya? Ya, dia belajar di Selangor, di UIAM (Universiti Islam Antarabangsa Malaysia),” katanya mengimbas kembali perbualan mereka.

Menurutnya, wang sebanyak RM200 berjaya dimasukkan ke dalam akaun bank anak pertama pakcik itu.

Dia membantu lagi untuk memasukkan jumlah wang yang sama buat anak kedua pakcik itu.

“Tapi kali ini ada RM10 lima keping, RM50 dan RM100. Semua duit masuk dalam mesin tapi yang RM100 keluar semula. Dua kali.

“Pakcik ada duit lain? Tak ada nak,” tambahnya.

Dalam pada itu, dia sempat menjeling ke dalam beg duit yang dibawa pakcik tersebut.

Namun hatinya berasa sayu apabila mendapati hanya tinggal RM7 sahaja di dalamnya.

“Hati mula tersentuh. Cuba lagi masukkan. Moga dipermudah. Alhamdulillah berjaya,” katanya sambil menambah terpancar kelegaan pada wajah pakcik itu.

Begitulah ibu bapa, yang penting anak didahulukan.
NETIZEN

Setelah selesai, pakcik berkenaan beredar dengan langkah yang perlahan, dan perasaan ingin tahu membuak-buak untuk melihat kenderaan yang dinaiki lelaki itu.

Dengan wajah yang sugul, pakcik tersebut menunggang motosikal dalam cuaca hujan yang renyai ketika itu sambil matanya bergenang.

“Semoga pengorbanan seorang ayah itu diberi ganjaran syurga. Belajarlah sungguh-sungguh wahai anak-anak kepada pakcik itu.

“RM400 untuk dua orang anak. Sikit untuk dirinya memadai. Moga Allah memberkati pakcik itu, moga Allah luaskan rezeki semua ayah di luar sana, moga Allah kurniakan kesihatan yang baik untuk ayah yang selalu saya sanjungi,” katanya.

Sehubungan itu, dia menasihatkan kepada para pelajar supaya belajar bersungguh-sungguh untuk membalas jasa ibu bapa.

“Kepada yang masih belajar, belajar dengan bersungguh-sungguh. Ingatlah harapan kedua-dua insan tersayang ini,” katanya.

Menerusi ruangan komen, rata-rata netizen kagum dengan pengorbanan bapa berkenaan.

“Begitulah ibu bapa, yang penting anak didahulukan. Perut sendiri tak peduli, asal selesai bahagian anak-anak.

“Seorang ayah walaupun nampak tegas dan ganas tapi hati mereka seperti jelly (lembut), demi anak-anak apa pun mampu dilakukan,” demikian antara komen netizen.

BACA:

Puteri Balqis rupanya hidap penyakit PTSD? Terpaksa jumpa psikiatri

Linangan air mata YB dari Pulau Pinang ini jadi perhatian

‘Cepatnya nak halau saya’, luah KJ