Menteri dakwa PH ‘tikam belakang’ kerajaan

Blogger

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Menteri dakwa PH ‘tikam belakang’ kerajaan perdana menteri malaysia menteri pendidikan menteri kesihatan perdana menteri perutusan khas perdana menteri menteri besar selangor perutusan khas perdana menteri terkini timbalan perdana menteri menteri kewangan senarai perdana menteri malaysia[/bg_collapse]

Menteri dakwa PH ‘tikam belakang’ kerajaan. Menteri Komunikasi dan Multimedia, Annuar Musa mempersoal tindakan Pakatan Harapan (PH) tidak memohon rundingan berkenaan usul SOSMA yang tidak dipersetujui mereka.

Beliau berkata demikian sebagai maklum balas terhadap kenyataan dikeluarkan Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke Siew Fook, bahawa PH tidak melanggar memorandum persefahaman (MoU) kerana usul tidak dirunding dengan pembangkang dan tidak termasuk dalam MoU.

“Anthony Loke tentu tahu, usul berkenaan dibawa oleh menteri Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang merupakan pengerusi bersama dengan beliau dalam jawatankuasa Perundingan MoU.

“Apa alasan untuk beliau dan PH tidak memohon rundingan di adakan sekiranya tidak bersetuju (dengan usul melanjutkan tempoh kuat kuasa Subseksyen 4(5) SOSMA),” katanya.

Menteri dakwa PH'tikam belakang' kerajaan

Menurutnya, tindakan PH enggan menyokong usul kerajaan adalah satu bentuk pengkhianatan membuktikan bahawa pembangkang tidak jujur dan gagal menjunjung semangat MoU.

“Adalah jelas PH sengaja bertindak secara ‘tikam belakang’, lebih menjengkelkan lagi bila melihat bagaimana PH ‘celebrate’ kejayaan menolak usul kerajaan dengan bersorak di dalam Dewan, jelas membuktikan PH tidak jujur, dan tidak boleh dipercayai.

“Kita tentu ingat, baru dua hari lepas, Pengerusi DAP Lim Guan Eng mengugut kerajaan, berhubung pindaan perlembagaan dan Akta Anti Lompat Parti. Beliau menyatakan mahu menamatkan MoU jika ‘bill’ tidak dibentangkan dalam mesyuarat penggal pertama ini.

“Tidakkah ini juga petanda betapa tidak jujurnya DAP dan PH dalam melaksanakan MoU ini. Justeru PH, khususnya DAP perlu bertanggungjawab jika rosaknya MoU ini,” katanya di Facebook.

Media sebelum ini melaporkan, usul untuk melanjutkan tempoh pelaksanaan Subseksyen 4(5) Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 bagi tempoh lima tahun lagi, gagal melepasi undi belah bahagi.

Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun berkata, Ahli Parlimen yang bersetuju dengan usul tersebut ialah seramai 84 orang, manakala tidak bersetuju seramai 86 orang dan 50 lagi Ahli Parlimen tidak hadir.

TONTON:

BACA:

Russia ganti logo Mcdonald’s dengan yang baharu, harga lebih murah

Tular Tun Mahathir akan ketuai gabungan politik baru

Permohonan bantuan sekolah kini dibuka, klik di sini untuk mohon

CATEGORIES