Najib bayar dua entiti melalui cek kepada orang tengah – saksi

Pembayaran yang dibuat Datuk Seri Najib Tun Razak kepada dua entiti iaitu penerbitan mingguan bahasa Cina dan pentadbir laman Facebook tidak secara terus tetapi melalui orang tengah.

Bekas Setiausaha Politik bekas perdana menteri itu, Datuk Wong Nai Chee, 50, berkata tindakan berkenaan bagi mengelak cek itu disebarkan di Facebook.

Saksi yang merupakan seorang peguam berkata ia juga bagi menghalang pihak lain meraih faedah daripada cek itu untuk meningkatkan kredibiliti mereka.

Wong, saksi kelima pendakwaan berkata cek bernilai RM246,000 ditandatangani Najib, dikeluarkan kepada hartawan, Tan Sri Lim Soon Peng, yang kemudiannya membuat pembayaran balik kepada Akademi Kewartawanan dan Informasi, serta AD Network (kedua-dua entiti itu) bagi mengelak daripada disebar di Facebook.

Beliau berkata demikian semasa pemeriksaan utama oleh ketua pendakwaan dalam kes itu, Datuk Seri Gopal Sri Ram pada hari kedua perbicaraan kes Najib yang didakwa menggunakan kedudukannya untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dalam dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah wang sama.

Saksi itu berkata Akademi Kewartawanan dan Informasi terlibat dalam penerbitan mingguan bahasa Cina manakala AD Network merupakan pentadbir laman Facebook Ah Jib Gor.

Wong bagaimanapun menjelaskan bahawa Lim tiada kaitan dengan kedua-dua entiti tersebut.

Sri Ram: Boleh jelaskan kepada Yang Arif Hakim kenapa cek-cek itu tidak dibayar terus kepada kedua-dua entiti ini?

Wong: Ia dibayar kepada Lim untuk membayar kembali kepada kedua-dua pihak, kerana kami percayakan Lim, dia tidak akan lari dengan wang itu dan kedua-dua cek tersebut dibayar untuk perbelanjaan untuk penerbitan mingguan bahasa Cina serta mentadbir Facebook Ah Jib Gor.

Sri Ram: Kenapa membayar kembali? Apa maksudnya?

Wong: Kalau kami keluarkan cek peribadi perdana menteri, kami tidak mahu ia disebar di Facebook. Kami memilih untuk membayar seseorang yang kami percaya. Kami percayakan Lim.

Sri Ram: Kamu menyebut ‘kami’, ‘Kami’ tidak mahu cek disebar di Facebook. Siapa yang kamu maksudkan sebagai kami? 

Wong: Saya sendiri dan PM (Najib).

Wong mengesahkan bahawa beliau telah menerima sekeping cek bertarikh 21 Jan, 2012, bernilai RM30,000 yang ditandatangani Najib, namun tidak boleh mengingati bila sebenarnya beliau menerima cek tersebut tetapi percaya bahawa jumlah itu dibayar kepada penganalisis politik.

Terdapat juga cek bernilai RM2,600 bertarikh 29 Mei, 2012, yang tidak dapat diingatinya.

Semasa disoal peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili Najib sama ada beliau didakwa atas tuduhan pengubahan wang haram, Wong berkata: “tidak, tidak pernah”.

Najib, 66, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dalam dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah wang yang sama.

Ahli Parlimen Pekan itu didakwa melakukan empat kesalahan rasuah di Cawangan AmIslamic Bank Berhad, Jalan Raja Chulan, Bukit Ceylon di sini antara 24 Feb 2011 dan 19 Dis 2014 manakala bagi semua pertuduhan pengubahan haram antara 22 Mac 2013 dan 30 Ogos 2013, di tempat sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah.

BERNAMA