Panas !!! Portal dedah perisian MySejahtera milik syarikat Singapura

Portal dedah perisian MySejahtera milik syarikat Singapura. Sebuah portal hari ini melaporkan syarikat yang membangunkan aplikasi MySejahtera sebenarnya sebuah syarikat yang berdaftar dan berpengkalan di Singapura.

Portal codeblue.galencentre.org mendedahkan pemegang saham tunggal semasa syarikat Entomo Malaysia Sdn Bhd – yang memiliki perisian yang digunakan secara sah untuk membangunkan aplikasi MySejahtera Covid-19 – ialah sebuah syarikat di Singapura, Entomo Pte Ltd.

Carian Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) hari ini menunjukkan bahawa Entomo Pte Ltd memiliki 300,004 saham dalam Entomo Malaysia, sebelum ini dikenali sebagai KPISoft Malaysia Sdn Bhd, yang telah menerbitkan modal saham sebanyak RM300,004.

Rekod SSM mengenai butiran pemegang saham Entomo Malaysia menyenaraikan Entomo Pte Ltd, pemegang saham tunggal, sebagai “foreign”, dengan alamat berpangkalan di Singapura.

Anda

Menurut carian Pihak Berkuasa Perakaunan dan Kawal Selia Korporat Singapura (ACRA) semalam, Entomo Pte Ltd mempunyai empat orang pengarah warga Malaysia Raveenderen Ramamoothie; warga Singapura Tan Seng Hong dan Finian Tan; dan warga India Naveen Pralhad Deshpande.

Raveenderen juga merupakan ketua pegawai eksekutif Entomo Pte Ltd, berdasarkan rekod ACRA.

Menurut laman web Entomo, Finian Tan ialah pengerusi, manakala Naveen ialah pengasas bersama dan ketua pegawai operasi.

Entomo Pte Ltd mempunyai modal berbayar sebanyak SG$10.2 juta dan kira-kira AS$26 juta.

Majlis Keselamatan Negara (MKN) berkata dalam satu kenyataan pada 1 Julai 2020 bahawa “KPISoft” diasaskan oleh dua rakyat Malaysia – Anuar Rozhan dan Raveenderen Ramamoothie – yang juga “pemegang saham terbesar syarikat setakat ini” ketika itu.

NSC juga berkata KPISoft ialah syarikat berstatus MSC tempatan yang ditubuhkan pada 2010.

Bagaimanapun, rekod SSM menunjukkan KPISoft Malaysia Sdn Bhd, yang menukar namanya kepada Entomo Malaysia Sdn Bhd pada 20 Mei 2020, telah diperbadankan pada 21 Jun 2005.

Rekod SSM mengenai butiran pemegang saham Entomo Malaysia juga menunjukkan tiada perubahan pegangan saham sejak 31 Januari 2017, apabila syarikat itu mendaftarkan dokumennya pada tarikh perubahan pegangan saham yang diserah simpan dengan SSM.

Ini menunjukkan bahawa syarikat Singapura Entomo Pte Ltd telah menjadi pemegang saham tunggal Entomo Malaysia sejak sekurang-kurangnya 2017.

Hansard mesyuarat Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Parlimen pada 8 Mac tahun ini menunjukkan kekeliruan mengenai nama sebenar KPISoft Malaysia Sdn Bhd dan MySJ Sdn Bhd, sebagai pegawai Kementerian Kesihatan (KKM) dan Kementerian Kewangan (MOF). pada mesyuarat itu pada mulanya merujuk kepada bekas syarikat itu sebagai KPISoft Sdn Bhd.

Sumber asal: https://codeblue.galencentre.org/2022/03/29/singaporean-company-is-mysejahtera-software-owners-sole-shareholder/
BACA JUGA :

Tengku Zafrul sahkan 2 juta belia akan terima RM150 dalam e-dompet

Rafizi dakwa rakyat dah tak percaya parti politik

Akhirnya suami Neelofa jawab kecaman netizen, ini rupanya berlaku

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)