PKP sudah jadi satu beban berat buat rakyat

PKP sudah jadi satu beban berat buat rakyat

Hari ini, rakyat terus ‘berkurung’ ekoran lanjutan tempoh Pe­rintah Kawalan Pergerakan (PKP) Fasa 1 selama dua minggu lagi.

Kes harian Covid-19 ketika ini masih melebihi 5,000 kes walaupun pelbagai usaha telah dilakukan.

Situasi itu menyebabkan rakyat terus tertekan, apatah lagi masalah vaksinasi yang belum selesai kerana negara-negara besar membolot vaksin tersebut.

Sebelum ini, dilaporkan sebanyak 109,806 daripada 122,328 panggilan direkodkan berkait rapat dengan isu-isu psikologi kesan daripada pelbagai masalah sosial akibat Covid-19.

Statistik itu diterima menerusi Talian Bantuan Sokongan Psikososial Kementerian Kesihatan (KKM) bermula 1 Januari hingga 18 Jun lalu.

Bagi pakar kekeluargaan yang juga Presiden Pertubuhan Pembangunan Penduduk Malaysia (PPPM), Prof. Dr. Fatimah Daud, pelanjutan itu menyebabkan orang ramai tidak boleh lagi ‘berimunisasi’ dengan perkataan PKP atau Fasa 1 yang masih gagal mengurangkan kes Covid-19.

Tegasnya, rakyat hanya ingin tahu apakah pendekatan terbaik yang boleh dilakukan kerajaan supaya mereka dapat menjalani kehidupan bebas.

“Jika dahulu, rakyat mengambil serius termasuk ‘berkurung’, namun kini mereka semakin tertekan susulan tiada duit dan kerja.

“Rakyat cuma mahu kerajaan mencari punca sebenar mengapa kes Covid-19 tidak turun. Perkara ini menjadi fokus tidak kira mereka yang masih mempunyai gaji atau sebaliknya kerana enggan mendengar lagi penyambungan PKP,” katanya kepada Kos­mo! baru-baru ini.

Fatimah memberitahu, pelanjutan PKP menyebabkan sebilangan kecil rakyat berpendapat bahawa pematuhan prosedur operasi standard (SOP) sekadar mengganggu urusan mereka termasuk dalam soal ibadat.

“Sampai ada tahap berpendirian kalau hendak mati, mati juga. Namun, kejayaan melawan Covid-19 ini adalah gandingan antara kerajaan dan rakyat.

“Peperangan menentang virus Covid-19 adalah berbeza dengan peperangan fizikal yang boleh diketahui pengakhirannya,” kata beliau.

Umum mengetahui, perdebatan mengenai isu pembukaan kilang yang dikategorikan per­khidmatan perlu terus berpanjangan apabila tetap berlaku pe­langgaran SOP.

“Malah terdapat kilang yang mengambil kesempatan bero­perasi tanpa kebenaran dan memalsukan surat permohonan mereka,” ujar Fatimah.

Sementara itu, pakar sosiologi dan politik Universiti Sains Malaysia, Prof. Dr. P. Sivamurugan berpendapat, kekurangan dalam memerangi Covid-19 ketika ini adalah pemfokusan yang lebih tertumpu kepadaRakyat tak larat hidup ‘berimunisasi’ PKP ekonomi dan kesihatan, sedang­kan terdapat satu lagi isu besar iaitu hubu­ngan sosial dalam masyarakat serta keluarga.

Menurutnya, PKP perlu ada pe­ngubahsuaian berikutan rak­yat telah mula rasa kecewa, marah serta boleh dilihat mahu memberontak yang berkemungkinan memberikan kesan lain kepada negara.

“Isunya ada tiga perkara iaitu bagaimana hendak memastikan SOP dipatuhi dengan ketegasan yang jitu tanpa ada double stan­dard, komunikasi maklumat kepada rakyat supaya jelas dan tidak wujud sekali lagi prasyarat yang berbeza.

“Selain itu, kita harus terus mempertahankam petugas barisan hadapan yang bertungkus-lumus untuk melandaikan keluk ini,” katanya.

Berita Penuh :https://www.kosmo.com.my/2021/06/29/rakyat-tak-larat-hidup-berimunisasi-pkp/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rakyat-tak-larat-hidup-berimunisasi-pkp

Jika Anda Terlepas:Kempen kibar bendera putih bantu masyarakat lebih cakna