Punca sebenar terjadinya air terjun yang ramai tak tahu

Punca sebenar terjadinya air terjun yang ramai tak tahu

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Punca sebenar terjadinya air terjun yang ramai tak tahu air terjun selangor air terjun serendah air terjun kemensah air terjun kota tinggi air terjun near me [/bg_collapse]

Tapi pernah tak kita terfikir mana datangnya air terjun ini, mata air mahupun punca air sungai. Semua sedia maklum yang di bahagian hulu sungai di situ lah adanya air terjun. Kita juga tahu bahawa arus di hilir juga sangat deras.

Tempat berkelah paling terbaik sambil menikmati keindahan alam tak lain tak bukan mesti la di kawasan air tεrjun dan sungai-sungai. Tambah pula dengan air yang sejuk boleh buatkan semua berasa segar.

Tapi dimana punca yang paling hujung? Sederas manakah ia?

Punca sebenar terjadinya air terjun yang ramai tak tahu air terjun selangor air terjun serendah air terjun kemensah air terjun kota tinggi air terjun near me

Menerusi satu video yang telah dikongsi oleh Mohd Syafiqi Zakaria di lama Facebooknya, kelihatan dia sedang berkongsi mengenai punca air sungai yang paling hujung kebiasaanya kita mengelarkan sebagai hilir sungai.

Untuk pengetahuan ramai, sungai adalah hasil mata air yang datang daripada tempat tinggi. Mata air ini akan mengalir secara berterusan walau pada musim kemarau.

Di dalam video tersebut Syafiqi menunjukkan punca air sungai.

“Daripada celah-celah pokok ni la menjadi air tεrjun, kepala air, dari sekecil-kecil air ini lah sumber kehidupan kita,” ujar Syafiqi.

Kelihatan air yang mengalir tersebut dalam kuantiti yang sedikit namun secara berterusan. Syafiqi berkata lagi punca air itu mengalir dicelahan batu-batu dan pokok.

Punca sebenar terjadinya air terjun yang ramai tak tahu air terjun selangor air terjun serendah air terjun kemensah air terjun kota tinggi air terjun near me

Sekadar perkongsian, Terima Kasih.

Betul apa yang orang kata, walau kemarau sekali pun, punca air sungai masih lagi mengalir.

Baca Juga : Tak perlu pun tapis air rebusan maggi, ini sebabnya…
Baju Aliff Aziz waktu final GV8 sama dengan Michael Ang, ini komen padu Michael
”Gaji RM100 sebulan … Dapat gaji baru bole makan murtabak”, Kazar dedah kisah silam

CATEGORIES