Ringgit alami kejatuhan paling besar dalam sejarah

Ringgit alami kejatuhan paling besar dalam sejarah. Ketika bertalu-talu desakan Umno yang meminta Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) diadakan segera, nilai mata wang negara jatuh terduduk ke paras terendah dalam tempoh 24 tahun.

Pagi ini, ringgit dilapor dibuka lemah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) kepada paras terendah yang pernah dicatatkan semasa krisis kewangan Asia 1998.

Lebih ramai pelabur beralih kepada mata wang selamat itu ekoran prospek ekonomi global yang tidak menentu, dipetik Bernama.

Pada 9.01 pagi tadi, mata wang tempatan merosot kepada 4.5010/5035 berbanding dolar AS daripada 4.4970/4500 ketika ditutup semalam.

Menurut peniaga ActivTrades, Dyogenes Rodrigues Diniz, pasaran mengalami turun naik yang lebih ketara berbanding biasa baru-baru ini disebabkan keputusan Russia untuk memotong bekalan gas ke Eropah bagi tempoh yang tidak pasti ekoran memuncaknya konflik geopolitik melibatkan negara itu.

Ringgit alami kejatuhan paling besar dalam sejarah

“Sementara itu, data Indeks Pengurus Pembelian (PMI) Bukan Pembuatan ISM AS bagi Ogos mencatatkan bacaan yang jauh lebih tinggi daripada jangkaan, dan ini meningkatkan tekanan belian terhadap dolar AS yang telah sedia berada dalam aliran menaik sejak beberapa bulan lalu,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Jelasnya lagi, berdasarkan data yang menunjukkan inflasi tinggi dan pengangguran rendah di AS, ramai yang menjangkakan Rizab Persekutuan AS mengekalkan trajektori meningkat semasa apabila membabitkan kadar faedah, dengan kenaikan seterusnya dijangka diputuskan pada mesyuarat akan datang.

BACA:

‘Susu badan saya sampai kering sebab terlalu stress’

Neelofa akhirnya dedah wajah anak selepas sekian lama

Kos pengebumian Shinzo Abe bernilai RM54 juta