Ringgit jatuh menjunam, rakyat Malaysia perlu risau atau tak?

Ringgit jatuh menjunam, rakyat Malaysia perlu risau atau tak?. Dolar AS menjadi semakin mahal bagi rakyat Malaysia

Anda mungkin pernah membaca bahawa ringgit telah menyusut nilai berbanding dolar AS, mencecah paras terendah sepanjang masa RM4.73 setiap dolar baru-baru ini pada Oktober 2022.

Bagi kebanyakan daripada kita, topik mata wang asing boleh kelihatan, baik, asing. Disebabkan implikasi ekonomi globalnya, ia boleh menjadi isu yang sukar untuk kita fikirkan. Perkara pertama yang akan kita fikirkan apabila kita mendengar tentang kejatuhan ringgit ialah percutian di luar negara kita akan menelan kos yang lebih tinggi, itu adalah benar.

Tetapi perlukah kita lebih mengambil berat tentang perkara ini? Dan apakah yang perlu kerajaan lakukan untuk mengelakkan keadaan menjadi lebih buruk? Kami bercakap dengan pakar, dan inilah yang kami dapati.

Jadi apakah peristiwa yang menyebabkan ringgit merosot?

Ringgit jatuh menjunam, rakyat Malaysia perlu risau atau tak?

Harga pertukaran mata wang adalah hasil daripada permintaan dan penawaran mata wang tertentu berbanding mata wang yang lain. Perkara yang mempengaruhi tahap permintaan dan penawaran ini akan berdasarkan gabungan faktor seperti kadar faedah, inflasi dan keadaan politik dan ekonomi.

Imej daripada Eutah Mizushima / Unsplash

Pengarah Penyelidikan di Bait Al Amanah, Benedict Weerasena memberitahu SAYS bahawa sebab utama penurunan Ringgit adalah disebabkan oleh kenaikan kadar faedah di AS .

Bagi pelabur, ini bermakna pelaburan wang mereka ke dalam ekonomi AS akan memberikan pulangan yang lebih tinggi berbanding negara lain, yang membawa kepada kemasukan wang ke AS yang menaikkan harganya.

“Selain itu, ramai pelabur merasakan bahawa dolar AS adalah mata wang yang lebih selamat untuk dipegang dalam dunia yang ditandai dengan ketidaktentuan yang didorong oleh konflik Rusia-Ukraine dan kelemahan dalam momentum pertumbuhan global,” tambahnya.

Perlukah rakyat Malaysia bimbang jika perkara ini berterusan?

“Pertama, adalah penting untuk menjelaskan hakikat bahawa ringgit merosot terutamanya berbanding dolar AS, dan bukan berbanding semua mata wang lain. Malaysia tidak bersendirian, dan banyak mata wang lain di rantau ini juga jatuh berbanding dolar,” jelas Benedict .

Malah, ringgit sebenarnya telah mengukuh berbanding mata wang lain seperti yen Jepun, won Korea Selatan, pound sterling UK, dolar New Zealand, dan juga Euro.

“Tetapi yakinlah bahawa walaupun ringgit bertambah buruk, Malaysia berkemungkinan besar tidak akan mengalami hiperinflasi. Ini adalah hasil daripada dasar semasa yang mengekalkan kestabilan harga dan mengurangkan tekanan kos, seperti kawalan harga ke atas barangan keperluan dan siling harga bahan api,” katanya tercatat.

Adakah terdapat faedah daripada nilai ringgit yang lebih lemah?

Mempunyai mata wang yang lebih lemah tidak menjejaskan semua orang secara sama rata, kerana ia bergantung pada bahagian persamaan yang anda gunakan. Bagi perniagaan yang mengeksport produk mereka ke luar negara, harga mereka akan lebih kompetitif, dan ini boleh meningkatkan hasil mereka.

“Satu lagi hasil positif ialah kemungkinan besar pengguna Malaysia beralih untuk menuntut lebih banyak produk tempatan kerana barangan dan perkhidmatan import menjadi lebih mahal. Ini seterusnya akan meningkatkan pertumbuhan ekonomi domestik,” tambah Benedict.

Perlukah kerajaan melakukan sesuatu untuk menangani situasi tersebut?

Benedict menjelaskan bahawa tidak banyak yang sebenarnya boleh dilakukan oleh kerajaan mengenai prestasi semasa ringgit kerana ia sangat bergantung kepada faktor luaran. Sebaliknya, kerajaan harus memberi tumpuan kepada memaksimumkan potensi Malaysia sebagai tempat pelaburan.

“Selain hala tuju ekonomi yang jelas dan kukuh, kestabilan politik selepas PRU15 akan menjadi faktor utama dalam meningkatkan daya saing serantau,” kongsinya.

Datuk Seri Johari Abdul Ghani juga percaya bahawa kestabilan politik akan menjadi faktor utama dalam meningkatkan potensi pelaburan dan ekonomi keseluruhan Malaysia.

“Kita mesti menjadi tempat di mana pelabur berasa selamat untuk meletakkan wang mereka. Kita mungkin memberitahu semua orang bahawa kita stabil, tetapi di mata pelabur, apabila mereka melihat bahawa kita telah menukar perdana menteri kita tiga kali dalam tempoh empat tahun. , ini tidak menghantar isyarat yang betul kepada mereka,” kata bekas Menteri Kewangan Kedua kepada Free Malaysia Today semasa wawancara baru-baru ini.

BACA:

Berniaga tepi jalan je tapi guna robot tolong buat nasi goreng

‘Berapa kali nak tukar ni?’ – Influencer sekejap jadi lelaki, sekejap jadi wanita

Nabil dan Kak Lina nyanyi opera cina depan muka Hazrul buat netizen berdekah, “selamba dia tahan gelak”