Sah !!! MB Johor yang baharu adalah Onn Hafiz

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]MB Johor yang baharu adalah Onn Hafiz .waktu solat johor waktu solat johor bahru aksa johor bendera johor erumah johor mudah johor sultan johor johor darul ta zim johor online payment[/bg_collapse]

 

Datuk Onn Hafiz Ghazi, 44 tahun mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Johor ke-19 di Istana Bukit Serene jam 3 petang tadi.

Onn Hafiz sebelum ini memegang portfolio Pelancongan, Belia dan Sukan selain aktif dalam advokasi orang muda termasuk menerusi pertubuhan bukan kerajaan Southern Volunteers, yang ditubuhkan hasil visi Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Beliau juga anak saudara kepada Ketua UMNO Bahagian Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang juga Menteri Kanan Pertahanan.

[bg_collapse view=”button-green” color=”#4a4949″ expand_text=”BACA ARTIKEL PENUH” ]

MB Johor yang baharu adalah Onn Hafiz .waktu solat johor waktu solat johor bahru aksa johor bendera johor erumah johor mudah johor sultan johor johor darul ta zim johor online payment

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machap, Datuk Onn Hafiz Ghazi sah mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar (MB) Johor ke-19.

Difahamkan, Onn Hafiz mengangkat sumpah MB Johor ke-19 selepas mendapat perkenan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar di Istana Bukit Serene di sini.

onn Hafiz, 44, adalah cicit kepada pengasas Umno merangkap perdana menteri ketiga dan menteri besar Johor ketujuh.

Anak saudara Menteri Pertahanan Hishammuddin Hussein itu dalam penggal lalu berkhidmat sebagai exco belia dan sukan dalam pentadbiran Hasni Mohammad.

Umno dikatakan mengemukakan tiga nama untuk diperkenan istana -iaitu Hasni sebagai penyandang, anggota Majlis Tertinggi Umno Mohd Puad Zarkashi dan Onn.

Malah, teka-teki itu semakin terjawab apabila Hasni dalam kenyataan lewat petang semalam memaklumkan beliau mencadangkan pucuk pimpinan parti memilih orang muda untuk memimpin Johor yang disifatkan mampu memberikan idea dan sumbangan bermakna dalam pembangunan Johor.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machap yang juga bekas Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Belia dan Sukan itu antara calon muda yang memenangi Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, Sabtu lalu.

Onn Hafiz sebelum ini merupakan ADUN Layang-Layang yang juga terletak dalam Parlimen Simpang Renggam di Kluang dan beliau merupakan cicit kepada pengasas dan Presiden UMNO pertama, Allahyarham Datuk Onn Jaafar.

Tonton juga :

BACA LAgi : Kes banjir ‘pelik’ makin menjadi-jadi di Malaysia, sistem ‘warning’ RM160 Juta diperlukan

Sharifah Shahirah tidur pun pakai mask sekarang, “nak buat eksperimen..”

Pemuda minta tolong depan CCTV buat ramai sebak, 8 kawan kena bunuh depan mata

[/bg_collapse]