Saranan untuk PH andai dapat kembali berkuasa

Sekiranya diizinkan Allah PH kembali berkuasa, ada banyak perkara dalam yang harus menjadi muhasabah untuk pimpinan parti-parti komponen Pakatan Harapan. Kita mahu menjadi sebuah kerajaan yang stabil, dengan pakatan parti yang kuat.

AMANAH

Dilihat sebagai sebuah parti masih tiada kekuatan asas. Masa yang singkat di antara tarikh penubuhan parti dan kemenangan pada PRU14 menyebabkan Amanah belum bersedia menjadi parti yang matang. Banyak kawasan dan cawangan masih dalam proses penubuhan dan tiada kekuatan di peringkat bawahan.

Gagal menguasai segmen pengundi utama, iaitu Melayu Islam. Amanah diharapkan menggantikan peranan Pas di dalam PH, namun sehingga kini masih dilihat tidak mampu menyaingi pengaruh Pas khususnya di kawasan tradisional Melayu Islam. Amanah masih belum dikenali dan agenda parti masih jauh dari difahami pengundi.

Walaupun Amanah cuba mengusir fahaman sempit perkauman dan agama, ia harus insaf bahawa perubahan tidak berlaku semalam, ia memerlukan waktu untuk diubah. Kekuasan penting untuk mempastikan agenda ini mampu dibawa. Amanah harus bijak mengimbangi di antara kehendak pembaharuan dan terus kekal berkuasa.

Terbawa sentimen anti-Pas yang tidak membawa sebarang signifikan kepada pengundi majoriti. Kebanyakan pemimpin Amanah adalah bekas pimpinan Pas di semua peringkat dan hakikat bahawa Amanah terbina dari serpihan Pas harus diterima. Sentimen ini masih terbawa-bawa sehingga dilihat Amanah terlalu fokus menyerang Pas dan menenggelamkan agenda lainnya. Rakyat kebanyakan yang tidak pernah peduli romantisme ini melihat ia dengan bosan dan muak.

Amanah harus memenangi hati pengundi Melayu Islam dengan kekuatan sendiri. Memahami pemikiran dan sentimen orang Melayu kebanyakan penting untuk meningkatkan sokongan di kalangan pengundi bukan ahli parti. Amanah harus meyakinkan bahawa ia mampu menjadi parti yang akan menjaga hak Melayu Islam di dalam kerajaan PH.

“Blue Ocean” bagi Amanah adalah Kelantan dan Terengganu. Negeri-negeri lain telah ada pemain-pemain utamanya di kalangan PH dan Bersatu. Amanah harus terima hakikat bahawa untuk maju ke hadapan, parti ini harus membina asas yang kukuh di Kelantan dan Terengganu. Dengan cara ini, kehadiran Amanah di dalam PH dan mana-mana blok akan dirasai bukan hanya menumpang kekuatan parti-parti lain.

Menggunakan jargon dan pendekatan yang sukar diterima rakyat kebanyakan. Ucapan-ucapan pemimpin Amanah tidak difahami rakyat secara umum. Politik KBAT yang dibawa gagal menyerap ke kefahaman rakyat biasa. Banyak agenda yang dibawa dengan tema-tema besar seperti gagasan Rahmatan Lil Alamin tidak mampu dicerna.

Menjadikan rakyat bijaksana tanpa terlalu emosional melalui pendidikan politik adalah sesuatu yang ideal. Tetapi dengan tempoh waktu singkat ia menjadi tidak realistik. Amanah mesti ‘merendahkan’ bahasanya agar lebih mudah dibawa ke ceruk desa dan pinggiran bandar. Pemimpin Amanah juga perlu berhati-hati mengeluarkan kenyataan yang mungkin menyinggung perasaan kaum Melayu Islam.

PKR

Agenda hanya Anwar Ibrahim sebagai bakal PM membosankan rakyat. PKR sebagai parti utama harus lebih berani untuk mula menampilkan tokoh-tokoh baharu sebagai alternatif selepas DSAI. Hakikat bahawa aura reformasi sudah memudar harus diterima. PKR mempunyai ramai tokoh yang telah berjaya dibina, calon terbaik buat masa ini adalah Dato Seri Wan Azizah sendiri. Seorang wanita dan tidak mempunyai political baggage yang berat.

Pemimpin dan wakil rakyat yang tidak jujur sehingga mudah melompat. Ini merupakan masalah utama PKR. Porosnya sistem parti menerima keahlian dan proses kenaikan hierarki kepimpinan yang terlalu mudah menjadikan PKR parti yang ‘longgar’ sehingga kesetiaan tidak sesuatu yang mengikat.

PKR perlu membina kesetiaan kepada parti. Ahli-ahli yang sudah teruji kesetiaan kepada parti mesti diberikan keutamaan menjadi pemimpin dan calon pilihanraya agar tidak mudah dibeli dan berpindah parti. Ramai ahli bawahan terasa tersisih apabila ramai ahli baharu diberikan kedudukan berbanding pengasas awal semenjak dari PKN dahulu dan akhirnya memilih untuk berundur.

Pergolakan dalaman parti yang menggugat kestabilan parti. Sebagai sebuah parti yang besar dan berbilang kaum, budaya dan keragaman fahaman politik, PKR tidak dapat mengelak dari bergolak sepanjang waktu. Banyak waktu dihabiskan berseteru sesama sendiri sehingga mengganggu fokus membina parti dan memberi khidmat kepada rakyat.

Kekuatan PKR adalah pada kemampuannya menampung kepelbagaian. Jika kelebihan ini diurus dengan baik, ia akan menjadi kekuatan utuh PKR sebagai sebuah wadah kepada semua kaum dan agama, merentasi sempadan sosio budaya, demografi dan geografi.

DAP

Gagal menghapuskan imej chauvinist Cina terutama di kalangan pengundi Melayu Muslim. Ini adalah masalah terbesar kepada parti ini, malahan masalah ini dikatakan menjadi punca utama penolakan kepada PH secara keseluruhan. Sekian lama membawa imej parti Cina, ia bukan sesuatu yang mudah bagi DAP untuk melunturkan prejudisme ini.

Kemampuan DAP membawa lebih ramai pemimpin dan ahli bukan Cina harus ditonjolkan. Walaupun basis pengundi DAP adalah kaum Cina, namun DAP perlu menampilkan pemimpin bukan Cina sebagai alternatif.

Sebilangan pemimpin DAP sering menimbulkan isu sensitif yang rentas sempadan kaum. Kenyataan dan tindakan sebahagian dari pemimpin DAP masih gagal memahami kedududukan sebagai kerajaan sehingga masih mengeluarkan kenyataan yang berbaur perkauman dan sensitif.

DAP wajah baharu dengan wajah-wajah muda yang fasih berbahasa Melayu seperti Anthony Loke, Teo Nii Ching, Vivian Wong dan Liew Chin Tong adalah tawaran masa hadapan DAP yang lebih mesra Malaysia.

Kerangka pemikiran Malaysian Malaysia banyak menyentuh kepentingan hak kaum bumiputera . Untuk kekal menjadi kerajaan, undi majoriti adalah sesuatu yang wajib. Menghormati hak kaum majoriti tidak akan menghapuskan hak kaum minoriti. DAP perlu bersama-sama parti komponen PH mempertahankan persefahaman ini tanpa ada tuntutan yang melampau.

Setiap parti dan pemimpin PH perlu menginsafi hakikat bahawa keutamaan adalah menjadi kerajaan, dan mempertahankannya. Sebagai sebuah kerajaan baharu, membina asas sokongan padu menjadi kemestian. Setelah sokongan dan kepercayaan rakyat kukuh, barulah agenda perubahan dimulakan secara berperingkat. Membina Malaysia Baharu adalah perjuangan yang panjang, ia mampu diwajahkan hanya jika kita menjadi kerajaan.

Keutamaan juga adalah pada mengisi perut rakyat dan menjaga kebajikan mereka. Membina Malaysia Baharu Kurangkan kenyataan dan tindakan idealistik, gantikan dengan polisi yang mendasar dan dirasakan rakyat di setiap pelusuk negara.

Ayuh bina semula negara.

Haris Alimudin
Jawatankuasa Pimpinan Nasional
Parti Amanah Negara