‘Selamba badak dia je buat parking van tengah jalan..’

‘Selamba badak dia je buat parking van tengah jalan..’Salah seorang penduduk rumah teres di Seri Mahkota, Pahang menerima notis amaran dari Majlis Bandaraya Kuantan (MBK) susulan tindakan membina bangsal berbumbung di tengah-tengah jalan.

Bangsal atau garaj kecil yang boleh memuatkan sebuah van itu dikatakan dibina di tengah jalan berhadapan dengan perumahan penduduk.

Menerusi perkongsian MBK di Facebook rasmi miliknya, perbuatan pemilik bangsal itu disedari MBK ketika menjalankan pemeriksaan di kawasan itu.

MBK lantas memuat naik beberapa keping gambar dengan antaranya memperlihatkan sebuah van di parkir di dalam bangsal berkenaan.

“Bangsal di tengah jalan. Pelik tapi benar.

'Selamba badak dia je buat parking van tengah jalan..'

“Lagi kes luar biasa. Bangsal diletakkan di tengah jalan bagi tujuan parkir. Kejadian berlaku di Seri Mahkota.

“Notis arahan pengalihan telah dikeluarkan. Atas kegagalan mematuhi notis , tindakan penguatkuasaan akan diambil,” kata MBK.

Perkongsian itu kemudian mendapat lebih 500 komen dan 201 perkongsian daripada warga maya.

'Selamba badak dia je buat parking van tengah jalan..'

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warganet berpendapat bahawa seharusnya bangsal itu dirobohkan terus kerana ia terang-terangan mengganggu laluan kenderaan lain.

Mereka juga menyarankan pihak berkuasa tempatan lebih tegas dengan merobohkan binaan yang mengganggu orang awam supaya tidak berlaku lagi hal seperti ini

“Tak perlu saman terus tunda dan robohkan saja bangsal tu. Bagi amaran keras pada orang lain yang buat atau berniat sama,” kata Kamarul Azrin.

“Ini jenis pentingkan diri, bahayakan pengguna jalan raya. Tak pasal-pasal kena lalu jalan sebelah. Tahniah MBK, baru dia tahu negara ini ada undang-undang,” komen Hatmi Abu Bakar.

BACA:

Pelakon veteran, Anjang Aki meninggal dunia

‘Aku target nak pensyarah tu, aku tak kisah isteri dia nak mengamuk, yang penting duit’, Ustazah Asma Harun dedah pelajar kaki sondol