Solution Group Bhd umum telah tandatangan perjanjian dengan KKM bagi membekal 3.5 juta dos vaksin Covid-19

Solution Group Bhd mengumumkan bahawa anak syarikat milik penuh Solution Biologics Sdn Bhd (SolBio) telah menandatangani perjanjian terma dengan Kementerian Kesihatan (KKM) untuk pembekalan vaksin Covid-19.

“Perjanjian helaian terma, yang ditandatangani pada 29 Januari, adalah untuk membolehkan SolBio mengadakan perjanjian pembekalan yang pasti untuk membekalkan 3.5 juta dos vaksin Recombinant Ad5-nCoV,” kata syarikat itu yang difailkan hari ini.

Vaksin, kata Solution Group, dikembangkan bersama oleh CanSino Biologics Inc dan Institut Bioteknologi Beijing, Akademi Sains Perubatan Tentera.

Di bawah perjanjian itu, KKM akan membeli 3.5 juta botol dari SolBio tertakluk kepada beberapa syarat termasuk syarikat yang telah mendapatkan pendaftaran produk dan kebenaran pasaran vaksin di Malaysia dari Drug Control Authority (DCA) menjelang April 2021.

“Tanpa sebarang keadaan yang tidak dijangka, dan tunduk pada pelaksanaan Perjanjian Pembekalan yang pasti, dan tunduk pada Vaksin yang disetujui oleh DCA, Perjanjian Lembaran Jangka diharapkan dapat memberikan sumbangan positif terhadap pendapatan dan EPS SGB di masa depan untuk tahun kewangan yang berakhir 31 Dis 2021, “katanya.

Sebelumnya dilaporkan bahawa Solution Group sedang membina kemudahan mengisi & menyelesaikan vaksin dengan sasaran siap pada suku kedua tahun 2021. –KLSS

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)