Suntikan vaksin Pfizer di UK mula tunjuk keberkesanan, kes menurun 70%

Suntikan vaksin Pfizer di UK mula tunjuk keberkesanan, kes menurun 70%

Kempen vaksin di England secara signifikan mengurangkan kes Covid-19, dengan penurunan sekitar 70% jangkitan dalam kalangan pekerja kesihatan yang mendapat suntikan pertama Pfizer-BioNTech, lapor Reuters.

Menurut data dianalisis Kesihatan Awam England (PHE), suntikan Pfizer memberikan tahap perlindungan yang tinggi terhadap jangkitan dan penyakit bergejala itu bermula daripada satu dos.

Kemasukan ke hospital serta kematian akibat Covid-19 juga akan dikurangkan lebih 75% membabitkan golongan warga emas yang mempunyai mengambil dos pertama.

“Secara keseluruhan, kami melihat kesan yang sangat kuat untuk mengurangkan sebarang jangkitan, tanpa gejala dan bergejala,” kata Pengarah Respons strategik PHE, Susan Hopkins.

Ketua Imunisasi PHE Mary Ramsay menyifatkan data tersebut sebagai “bukti kuat vaksin Pfizer-BioNTech itu mencegah orang daripada dijangkiti, dan juga melindungi kes-kes dari kemasukan ke hospital dan kematian”.

“Kita perlu bersemangat dengan penemuan awal ini,” katanya.

Penemuan PHE berasal daripada dua analisis berasingan – satu adalah kajian berterusan dalam kalangan pekerja kesihatan, dan yang kedua adalah penilaian data ujian pada orang berusia 80 tahun ke atas.

PHE berkata, keterangan daripada kumpulan warga emas itu menunjukkan keberkesanan satu dos suntikan Pfizer adalah sebanyak 57% terhadap penyakit Covid-19 yang bergejala, dan data awal menunjukkan dos kedua meningkatkan perlindungan sehingga lebih 85%.

“Kadar kemasukan ke hospital dan kematian menurun dalam semua kumpulan usia, tetapi kumpulan usia tertua mengalami penurunan paling cepat sejak puncaknya adalah pada pertengahan Januari,” katanya.

Katanya, vaksin itu juga memberikan perlindungan terhadap varian baharu yang dikesan di negara itu.

Dalam pada itu, penyelidik Scotland berkata penemuan berkenaan menunjukkan vaksin Pfizer dan Oxford-AstraZeneca Covid-19 sangat berkesan untuk mencegah jangkitan yang teruk.

Berita Penuh :https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/dunia/2021/02/23/suntikan-dos-pertama-vaksin-tunjuk-keberkesanan-kes-di-uk-menurun-70/

CATEGORIES