“Tengku Zafrul mungkin ada duit, tetapi Dr Dzulkefly tetap di hati kami”- pengundi Kuala Selangor

“Tengku Zafrul mungkin ada duit, tetapi Dr Dzulkefly tetap di hati kami”- pengundi Kuala Selangor. Penduduk Kuala Selangor memuji usaha mereka di luar musim pilihan raya. Awan gelap mula muncul di Jeram, manakala bau hujan yang datang hampir ketara.

Mohd Noor Atan dan beberapa penduduk kampung yang lain bertungkus-lumus membersihkan belukar utama di sepanjang Taman Desa Ehsan yang tersumbat oleh sampah dan tumbuh-tumbuhan.

Sehari sebelum itu, beberapa rumah di perkampungan kecil itu, yang menempatkan kira-kira dua dozen keluarga, ditenggelami air berikutan hujan berterusan, menyebabkan beberapa penduduk terpaksa berpindah ke pusat pemindahan sementara.

Noor Atan tahu hujan lebat akan membanjiri baki unit di kawasan yang terdedah kepada banjir.

“Rakyat telah memberitahu mereka yang berkuasa untuk tidak mengadakan pilihan raya sekarang, tetapi mereka tidak mendengar. Bagaimana anda mengharapkan kami keluar mengundi apabila rumah dan jalan raya kami dinaiki air?

"Tengku Zafrul mungkin ada duit, tetapi Dr Dzulkefly tetap di hati kami"- pengundi Kuala Selangor

“Kami tidak boleh tidur pada waktu malam hari ini, takut air hujan akan merayap ke dalam rumah kami,” kata pesara berusia 58 tahun itu ketika ditemui.

Penduduk Taman Desa Ehsan nampaknya percaya walaupun Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz mungkin mempunyai kehebatan dan sokongan kewangan, beliau tidak mempunyai hati yang diutamakan rakyat Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad (kiri). – Gambar Facebook Dr Dzulkefly Ahmad, 15 November, 2022

The Vibes sedang mengadakan lawatan ke Jeram, yang terletak di kawasan Kuala Selangor, kira-kira sejam perjalanan dari pusat bandar, untuk mengumpul komen dan pemikiran daripada pengundi menjelang pilihan raya.

Kerusi parlimen akan menyaksikan penyandangan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad dari Pakatan Harapan (PH) menentang menteri kewangan sementara Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz dari Barisan Nasional (BN) bersama dua yang lain dalam pertarungan empat penjuru.

Menariknya, maklum balas daripada penduduk Taman Desa Ehsan nampaknya berkongsi tema yang sama: walaupun Tengku Zafrul mungkin mempunyai kehebatan kewangan dan sokongan, beliau tidak mempunyai hati Dr Dzulkefly yang mengutamakan rakyat.

“Dr Dzulkefly adalah rakyat biasa seperti kami. Dia bukan sahaja menjadi menteri entah dari mana. Dia naik pangkat,” kata Noor.

Orang seperti beliau yang bermula dari bawah akan lebih memahami kesusahan orang miskin.

“Ini yang kita mahu, bukan seseorang yang dilantik sebagai menteri secara tidak sengaja dan kemudian mencari undi semasa pilihan raya.”

Tengku Zafrul telah menghabiskan sebahagian besar kerjayanya dalam industri perbankan sebelum dilantik sebagai senator pada Mac 2020 bagi membuka jalan kepada perdana menteri ketika itu Tan Sri Muhyiddin Yassin melantiknya sebagai menteri kewangan.

Walaupun terdapat perubahan dalam pentadbiran pada Ogos 2021, Tengku Zafrul dikekalkan dalam kabinet Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Bagi pembantu kedai Nurul Azilah Johar, 30 tahun, latar belakang korporat Tengku Zafrul bermakna beliau tidak begitu memahami nasib rakyat Malaysia yang miskin.

“Dr Dzulkefly, sebaliknya, mesra rakyat dan mengambil berat tentang kita. Dia sering turun padang bertemu penduduk, bukan hanya semasa pilihan raya.”

Ini disuarakan oleh nelayan Fadzril Mohd Noh, 40, yang menyifatkan penyandang Ahli Parlimen itu sebagai “penggubal undang-undang yang baik” yang juga sering melawat keluarga semasa majlis perkahwinan dan pengebumian.

‘Rekod prestasi akan membuktikan saya telah berkhidmat dengan baik’

Kemudian, ketika ditemui semasa kempennya, Dr Dzulkefly juga berkata beliau percaya perkhidmatannya bergema dengan pengundi Kuala Selangor kerana beliau meletakkan rakyat di atas segala-galanya.

Beliau berkata walaupun menganggap dirinya dan Tengku Zafrul sebagai teknokrat, Tengku Zafrul tidak boleh membanggakan rekod prestasi dalam memberikan perkhidmatan kepada rakyat.

“Itu faktor penentu: Saya telah berkhidmat untuk rakyat dan Kuala Selangor. Jadi jika pengundi bertanya bagaimana mereka harus membuat keputusan untuk mengundi, hanya berdasarkan rekod prestasi.”

Dr Dzulkefly menambah bahawa menjadi penyandang memberinya pemahaman yang lebih baik tentang selok-belok beroperasi sebagai ahli parlimen di Kuala Selangor.

Pencabar, orang baru boleh datang menjanjikan bulan dan bintang, tetapi hanya orang seperti saya yang boleh memahami cara terbaik melaksanakan (kerja saya),” katanya.

Ditanya sama ada beliau terharu dengan fakta bahawa beliau menentang menteri kewangan sementara dan tokoh korporat terkenal, lelaki Amanah itu berkata beliau tidak terganggu dengan perkara ini, dan membandingkan pilihan raya ini dengan pilihan raya pada 2013, apabila beliau tewas kepada Datuk Seri Irmohizam Umno. Ibrahim.

“Saya melihatnya pada 2013. Seorang pemimpin Umno datang dengan membawa wang tunai. Dia menang, tetapi selepas itu, dia hilang.

“Orang ramai tidak melihatnya sehingga menjelang akhir penggal. Ini adalah sesuatu yang perlu mereka pelajari. Sekarang, Zafrul datang ke sini melakukan perkara yang sama, pada magnitud yang lebih besar. Tetapi kami telah melihatnya sebelum ini,” katanya.

Dr Dzulkefly pertama kali memenangi kerusi Kuala Selangor pada 2008 sebelum tewas kepada Irmohizam pada pilihan raya akan datang. Beliau kemudiannya menewaskan orang Umno itu pada pilihan raya 2018 dengan majoriti 8,498 undi.

BACA:

CCTV rakam gadis tergolek jatuh sebab jalan licin di stesen minyak

[Video] Kemalangan ngeri babit Proton Saga rempuh penghadang jalan

‘Supercarblondie’ kini jadi influencer kereta wanita terkaya di dunia