Terkini !!! Parlimen dijangka bersidang 8 Mac

Mesyuarat pertama Sidang Keempat Parlimen ke-14 akan bersidang selama sebulan mulai 8 Mac.

Perkara ini dinyatakan di laman web Parlimen Malaysia.

Walau bagaimanapun, senarai kertas pesanan masih belum dimuat naik.

Dalam satu kenyataan pada hari Rabu (24 Februari), Pengawas Rumah Tangga Diraja Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah bahawa sidang Parlimen boleh diadakan pada tarikh sesuai dengan Raja atas nasihat Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ini berlaku walaupun keadaan darurat yang diisytiharkan oleh YDP Agong kini dikuatkuasakan di seluruh negara kerana pandemik Covid-19 dari 12 Januari hingga Ogos tahun ini.

Kebenaran untuk sesi yang akan diadakan disebutkan dalam Sub Perenggan 14 (1) (b) Ordinan Darurat (Kuasa Yang Diperlukan) 2021 bahawa parlimen dapat dipanggil, diproyeksikan dan dibubarkan pada tanggal yang sesuai oleh Agong atas nasihat perdana menteri .

Ahmad Fadil berkata, persetujuan Raja terhadap Pengisytiharan Darurat pada 12 Januari adalah langkah proaktif untuk mengekang wabak Covid-19 yang telah meragut lebih 1,000 nyawa setakat ini.

“Raja menekankan bahawa Malaysia sebagai sebuah negara yang mengamalkan sistem demokrasi berdasarkan prinsip-prinsip Perlembagaan, setiap cabang pentadbiran negara sama ada Eksekutif, Kehakiman atau Parlimen mesti selalu mematuhi prinsip-prinsip ini,” katanya.

YDP Agong turut berkenan menerima menghadap Speaker Dewan Negara Tan Sri Dr Rais Yatim dan Speaker Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun di Istana Negara pada hari Rabu.

Berita Penuh : https://www.nst.com.my/news/nation/2021/02/669770/parliament-reconvene-march-8