Terkini : Perang Russia-Ukraine bermula, langit dihujani tembakan dan letupan

Terkini : Perang Russia-Ukraine bermula, langit dihujani tembakan dan letupan

Perang Russia-Ukraine bermula, langit dihujani tembakan dan letupan

Beberapa siri letupan besar dan tembakan dilaporkan berlaku berhampiran wilayah Kharkiv, Ukraine dipercayai selepas Presiden Rusia, Vladimir Putin mengisytiharkan perang Ukraine Russia bermula.

Rakaman insiden itu sempat dimuatnaik di media sosial hari ini dan turut mendapat liputan oleh beberapa agensi-agensi media di seluruh dunia.

Terkini : Perang Russia-Ukraine bermula, langit dihujani tembakan dan letupan

Serangan tersebut dikatakan berlaku di dekat bandar Mariupol dan Mykolaivka di bahagian timur Ukraine.

Menurut Al-Jazeera, media tempatan melaporkan bunyi tembakan turut kedengaran di kawasan lapangan terbang utama di Boryspil yang terletak di ibu kota Kyiv.

Perang di antara Ukraine dan Rusia itu telah disahkan oleh Menteri Luar Ukraine, Dmytro Kuleba, sebentar tadi.

“Putin baharu sahaja melancarkan pencerobohan besar-besaran ke atas Ukraine. Bandar-bandar di Ukraine yang sebelumnya aman kini sedang diserang,” ujarnya.

Terkini : Perang Russia-Ukraine bermula, langit dihujani tembakan dan letupan

Tambah Kuleba, Ukraine akan mempertahankan negara dan meminta kuasa dunia untuk menghentikan tindakan Putin dari terus menceroboh negara tersebut.

“Ini adalah perang pencerobohan. Ukraine akan mempertahankan negaranya dan akan menang. Dunia perlu menghentikan Putin dan masa untuk bertindak adalah sekarang,” katanya.

Berikutan itu, siren serangan udara yang ‘mengerikan’ kedengaran di tengah-tengah ibu kota Ukraine, Kyiv sebentar tadi.

Memetik laporan Mirror, Rusia telah melancarkan serangan besar-besaran ke atas Ukraine dengan letupan kedengaran di seluruh bandar utama.

Mereka juga dilaporkan telah melepaskan peluru berpandu ke beberapa bandar Ukraine dan mendaratkan tentera di pantai selatannya.

Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden mengecam serangan tanpa provokasi dan tidak wajar yang dilakukan oleh pasukan tentera Rusia dalam satu kenyataan berikutan letupan di Ukraine, lapor CNN.

Menurut Biden, Presiden Rusia, Vladimir Putin telah memilih perang terancang yang akan membawa kepada penderitaan manusia dan kehilangan nyawa dalam skala yang besar.

”Rusia bertanggungjawab atas kematian dan kemusnahan yang akan dibawa oleh serangan ini. AS dan rakan sekutu akan bertindak balas dengan cara yang bersatu dan tegas,” katanya.

Tonton:


Berita Lain:

Ini misteri disebalik lubang besar yang mengeluarkan bau busuk, kini berusia jutaan tahun

Bil Aircond anda tinggi? Ini 6 tip untuk jimat yang wajib anda tahu

Orang Gaji Sarimah larikan diri, “Sia-sia je aku bagi kau macam-macam”

CATEGORIES