Tuan Ibrahim puji Pas, parti yang luar biasa tahap kompromi

Tuan Ibrahim Tuan Man memuji parti pas dengan berkata tidak ada parti yang lebih berpengalaman dalam menjalin kerjasama politik di negara ini selain PAS.

“Kita punya pengalaman panjang dalam politik negara, dan saya tengok tak ada parti yang ada pengalaman muafakat politik sehebat PAS.

“Kita boleh sanggup kompromi luar biasa, yang jarang orang lain sanggup kompromi sedemikian,” katanya.

Tuan Ibrahim puji Pas, parti yang luar biasa tahap kompromi

Dalam pada itu, Tuan Ibrahim Tuan Man juga berkata, sejarah menunjukkan semasa melakukan kerjasama politik, PAS satu-satunya parti yang sanggup bertolak ansur terhadap hal-hal yang mungkin tidak boleh diterima oleh parti lain untuk dikompromi.

Beliau juga memberikan contoh bagaimana PAS pernah menyerahkan kerusi parlimen Kuala Terengganu kepada Presiden Parti Negara, Onn Jaafar selepas pengasas Umno itu meninggalkan parti asalnya.

Sambungnya lagi, PAS juga pernah bekerjasama dengan pemimpin veteran Umno merangkap Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah, apabila ahli politik terbabit meninggalkan Umno lalu menubuhkan Semangat 46.

PAS kini menjalinkan hubungan kerjasama dengan Bersatu dalam gabungan Perikatan Nasional (PN) – bersama parti komponen lain walaupun Bersatu dan Umno kini mempunyai hubungan yang kesat, meskipun bersama-sama dalam kerajaan memerintah kini.

BACA JUGA :  Tak adil !!! Pelanggan hisap rokok, hanya pemilik restoran kena kompaun
Pembentangan Bajet serlah permainan Umno selama ini
Harus diingat !!! Pas adalah parti komponen PN, kata pemimpin Bersatu