Tun M ingatkan ada ‘seseorang’ yang terlepas 46 kes

Tun M ingatkan ada ‘seseorang’ yang terlepas 46 kes

Tun M ingatkan ada ‘seseorang’ yang terlepas 46 kes. Fungsi jawatan Peguam Negara perlu disemak semula, sekali gus memastikan wujud pengasingan antara tugas-tugas ‘penghakiman’ dan pendakwa raya.

Ahli Parlimen Langkawi, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, pengasingan tugas tersebut perlu bagi mengelakkan penyalahgunaan kuasa termasuk menggugurkan kes terhadap seseorang tertuduh.

“Kita lihat bagaimana satu orang yang mempunyai 46 kes telah terlepas daripada semua 46 kes ini dengan dinyatakan oleh Peguam Negara (ketika itu), bahawa tidak ada kes untuk ia jawab.

Tun M ingatkan ada 'seseorang' yang terlepas 46 kes

Dr Mahathir berkata, pengasingan tugas tersebut perlu bagi mengelakkan penyalahgunaan kuasa termasuk menggugurkan kes terhadap tertuduh.

“Sebaliknya ada satu Peguam Negara dahulu yang menyatakan Perdana Menteri pada ketika itu tidak melakukan apa-apa kesalahan.

“Tetapi selepas dia tidak jadi Perdana Menteri, apabila dibawa ke mahkamah, dia didapati bersalah dan dihukum,” katanya pada Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen Ke-14 di Dewan Rakyat, pada Isnin.

Dr Mahathir berkata demikian ketika membahaskan Titah Diraja.

Berita Penuh : https://www.astroawani.com/berita-malaysia/ada-seseorang-yang-terlepas-46-kes-tun-m-gesa-jawatan-peguam-negara-disemak-semula-320771

BACA JUGA : PH cadang wujud Tabung Pinjaman Agrofood bernilai RM 5 bilion dalam belanjawan 2022

CATEGORIES