Usahawan India kini orang ketiga paling kaya di dunia

Usahawan India kini orang ketiga paling kaya di dunia

Usahawan India kini orang ketiga paling kaya di dunia. Usahawan India, Gautam Adani menjadi orang ketiga terkaya di dunia dalam Indeks Bilionair Bloomberg, kali pertama seorang Asia berada dalam kedudukan tiga teratas.

Jutawan itu telah melihat nilai bersihnya lebih daripada dua kali ganda kepada $137.4 bilion pada tahun lalu, meningkat 20 anak tangga dalam indeks untuk kini berada di belakang Elon Musk dan Jeff Bezos, lapor Bloomberg News.

Adani, 60, mengaut kekayaannya dalam perdagangan pelabuhan dan komoditi dan kini mengendalikan konglomerat ketiga terbesar di India dengan kepentingan daripada perlombongan arang batu dan minyak makan ke lapangan terbang dan media.

Nilai bersihnya yang melonjak mencerminkan peningkatan dalam permodalan pasaran syarikat tersenarai awamnya, apabila pelabur menyokong pengembangan agresif perniagaan lama dan baharu Kumpulan Adani.

Saham dalam syarikat perdana Adani Enterprises — yang dimiliki oleh jutawan itu dengan pegangan 75 peratus — telah melonjak lebih 2,400 peratus sejak Mac 2020, dan meningkat dua kali ganda nilainya dalam tempoh enam bulan lalu.

Usahawan India kini orang ketiga paling kaya di dunia

Lonjakan harga saham dalam syarikat kumpulan lain termasuk Adani Transmission, Adani Power, Adani Ports dan Adani Green Energy telah melonjakkan Adani mengatasi rakan jutawan India, Mukesh Ambani.

Dilahirkan di bandar Ahmedabad di negeri barat Gujarat dalam keluarga kelas pertengahan, Adani berhenti daripada kolej untuk bekerja sebentar dalam industri berlian sebelum memulakan perniagaan eksportnya pada 1988.

Pada tahun 1995, beliau memenangi kontrak untuk membina dan mengendalikan pelabuhan perkapalan komersial di Mundra di Gujerat, yang telah berkembang menjadi pelabuhan terbesar di India.

Pada masa sama, Adani mengembangkan perniagaan ke industri penjanaan kuasa haba dan perlombongan arang batu di India dan luar negara.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, konglomerat itu telah menceburi bidang petrokimia, simen, pusat data dan penapisan tembaga, di samping menubuhkan perniagaan tenaga boleh diperbaharui dengan sasaran tinggi.

Pelaburan terbaharu dalam media berita India dan bidaan untuk gelombang 5G tahun ini telah menimbulkan spekulasi bahawa empayar jutawan itu tidak lama lagi akan menjejaskan sektor yang dikuasai oleh Reliance Industries milik Ambani.

Tetapi perkembangan pesat Adani ke dalam perniagaan berintensifkan modal telah menimbulkan kebimbangan, dengan CreditSights Fitch Group memberi amaran minggu lalu bahawa kumpulan itu “terlalu berlebihan”.

“Dalam senario terburuk, pelan pertumbuhan yang dibiayai hutang yang terlalu bercita-cita tinggi akhirnya boleh menjadi perangkap hutang besar-besaran, dan mungkin memuncak kepada situasi tertekan atau lalai,” kata firma penyelidikan pasaran kredit itu dalam satu nota.

BACA:

Puteri Balqis sekolahkan balik netizen bila dituduh ‘betina sundal’

Agong main dram di hari merdeka curi tumpuan ramai

Ramai teruja tengok wajah terkini pasangan hiasi iklan merdeka, “dah besar cantik dah”

CATEGORIES