Mesir buat “kerja gila”, bawa 22 keranda fir’aun yang dilaknat keliling bandar

Perarakan membawa mumia 22 firaun termasuk permaisuri paling berkuasa Mesir melalui bandar ini untuk dibawa ke lokasi baharu.

Mumia itu diarak sejauh tujuh kilometer dari Muzium Mesir ke Muzium Kebangsaan Tamadun Mesir dengan kawalan ketat.

Digelar sebagai Perarakan Emas Firaun, mumia 18 raja dan empat permaisuri itu diarak dengan giliran bermula yang paling tua, dengan setiap satunya di atas kenderaan khas dihiasi gaya silam Mesir.

ANTARA peserta perarakan yang menunggang kuda. FOTO AFP

Kenderaan lain dan pejalan kaki tidak dibenarkan berada di Dataran Tahrir yang menjadi lokasi muzium sedia ada, dan kawasan dilalui kenderaan membawa mumia itu.

Imej perarakan itu yang memaparkan upacara pembukaan dengan koerografi dan lengkap dengan alunan muzik disiarkan secara langsung di stesen televisyen.

“Dengan penuh bangga, saya berhasrat untuk menyambut raja-raja dan permasuri-permasuri selepas rombongan ini,” kata Presiden Abdel Fattah al-Sisi di Twitter sebelum upacara berkenaan.

 

ANTARA peserta perarakan memakai kostum zaman kuno Mesir. FOTO AFP
Seqenenre Tao II, yang memerintah selatan Mesir kira-kira 1,600 sebelum Masihi, adalah pertama dalam perarakan itu.

Ia diikuti Ramses IX, yang bertakhta pada abad ke-12 sebelum Masihi, pada akhirnya.

Ramses II, yang memerintah selama 67 tahun dan Permaisuri Hatshepsu yang juga firaun wanita paling berkuasa turut dibawa pada perarakan itu.

Kenderaan berwarna emas yang membawa mumia berkenaan dilengkapi dengan alat penyerap gegaran sepanjang perarakan selama 40 minit itu.

Berita Penuh :https://www.hmetro.com.my/global/afrika/2021/04/691169/22-firaun-diarak

CATEGORIES