Ugut turunkan bendera putih, Polis Pahang beri penjelasan

Ugut turunkan bendera putih, Polis Pahang tampil dengan penjelasan.Polis Pahang menafikan dakwaan yang mengatakan anggotanya mengarahkan penduduk di Kuantan menurunkan bendera putih yang dinaikkan di rumah.

Ketua Polis Pahang Ramli Mohamed Yoosuf dalam satu kenyataan berkata individu yang diarahkan menurunkan bendera putih adalah kerana bendera berkenaan digantung di tiang elektrik.

“Polis tidak ugut. Apa yang berlaku waktu itu, seperti dilaporkan Ketua Polis Daerah Kuantan (Mohamad Noor Yusof Ali) adalah kerana individu itu meletakkan bendera di tiang elektrik.

Ugut turunkan bendera putih

Polis tiada halangan untuk bendera putih dikibarkan, kerana tidak ada dalam mana-mana peruntukan undang-undang atau SOP yang menyatakan perbuatan itu satu pelanggaran undang-undang setakat ini,” katanya.

Ramli berkata demikian sebagai respons dakwaan Adun PKR Teruntum, Sim Chon Siang bahawa penduduk di Kuantan yang mengibarkan bendera putih untuk meminta bantuan diperintahkan oleh polis untuk menurunkannya.

Mengulas lanjut, Ramli berkata pihak polis tidak ada halangan terhadap penduduk yang menaikkan bendera putih di hadapan rumah masing-masing jika ia dikibarkan di “tempat sepatutnya”.

“Saya telah mengarahkan supaya tidak ada apa-apa tindakan dibuat sekiranya bendera putih ini dikibarkan di tempat-tempat sepatutnya.

“Sudah tentu kalau menghalang lalu lintas dan sebagainya ia adalah satu kesalahan.

“Tapi untuk tujuan mengibarkannya dan tidak menghalang dan sebagainya, tiada apa-apa halangan,” katanya.

Perkembangan ini berlaku ketika gerakan #BenderaPutih mendapat perhatian dengan lebih banyak orang yang berdepan kesukaran di tengah pandemik mendapat manfaat daripada kempen itu.

Terdahulu, Malaysiakini memetik Sim yang berkata penduduk mendakwa polis mengancam akan mengeluarkan denda RM50,000 sekiranya tidak menurunkan bendera putih yang digantung.

Dia memberitahu Malaysiakini bahawa dia pergi melawat 13 keluarga yang tinggal di Bukit Setongkol, Kuantan, hari ini.

Keluarga itu dikatakan menaikkan dua bendera putih di jalan utama berhampiran rumah mereka pada hari Selasa (29 Jun), katanya, sambil menambah bahawa mereka kemudian mendapat bantuan daripada badan bukan kerajaan (NGO) tempatan pada keesokan harinya.

Bagaimanapun, menurutnya, ketua kampung setempat meminta mereka menurunkan bendera itu petang semalam.

Selepas bendera itu tidak diturunkan, Sim berkata ketua kampung kemudian membawa polis ke rumah berkenaan dan sekali lagi meminta mereka untuk menurunkan bendera putih itu.

Sim berkata penduduk mendakwa polis mengancam akan mendenda mereka.

“Ketua kampung datang dan menyuruh mereka menurunkan bendera. Dia mengatakan bahawa tindakan (menaikkan bendera putih) itu salah.

“Penduduk mengatakan bahawa mereka benar-benar tidak mempunyai apa-apa untuk dimakan sehingga mereka meminta pertolongan. Apa yang salah?

“Ketua kampung kemudian pulang. Kurang dari lima minit kemudian, dia kembali bersama polis. Polis memerintahkan penduduk kampung untuk menurunkan bendera kerana ia dikatakan salah.

“Polis juga mengatakan bahawa jika isu tersebut menjadi tular di internet, mereka akan didenda RM50,000,” katanya.

Sim menambah bahawa sebahagian besar penduduk di sana adalah penjaja atau buruh yang kehilangan pendapatan selama sekitar dua bulan kerana perintah kawalan pergerakan.

“Persoalannya adalah undang-undang atau peruntukan mana yang mengatakan bahawa menaikkan bendera putih adalah suatu kesalahan?

“Orang di luar sana benar-benar kelaparan, jadi mereka mengangkat bendera yang meminta pertolongan,” katanya.

Berita Penuh :https://www.malaysiakini.com/news/581335

jika Anda Terlepas: Pemimpin Pas kurang senang dengan kempen bendera putih